Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Uw brief 2060715790 Doorkiesnummer Ons kenmerk AM/AMI/07/19110 Datum 20 juni 2007 Onderwerp Kamervragen van de leden Fritsma en Van Roon
(PVV)

Hierbij zenden wij u de antwoorden op de Kamervragen van de leden Fritsma en Van Roon (PVV) over nieuwe migratieplannen van de Europese Commissie.

De Minister van Sociale Zaken De Staatssecretaris voor Europese Zaken, en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner) (Drs. F.C.G.M. Timmermans)

Ons kenmerk AM/AMI/07/19110

2060715790

Vragen van de leden Fritsma en De Roon (beiden PVV) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken over nieuwe migratieplannen van de Europese Commissie. (Ingezonden 23 mei 2007)

Vraag 1.
Hebt u kennis genomen van de berichtgeving over de nieuwe migratieplannen van de Europese Commissie? 1)

Antwoord 1.
Ja.

Vraag 2.
Deelt u de mening dat in Europa met miljoenen werklozen er geen enkele behoefte is om werkzoekenden van buiten de Europese Unie aan te trekken en dat alle energie erop gericht moet zijn om de werklozen in Europa aan het werk te krijgen in de vacatures die open staan, waardoor ook het aantal werkloosheidsuitkeringen kan worden teruggedrongen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, gaat u aan de Europese Commissie duidelijk maken dat Nederland geen enkele prijs stelt op de activiteiten die de Commissie op dit terrein wil ontplooien? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2.
De arbeidsmarkt in de EU is niet meer zuiver lokaal en in het verdrag van Amsterdam is nadrukkelijk vastgesteld dat de Europese Unie mede op het terrein van migratie bevoegd is. Gelet op het grensoverschrijdend karakter van migratie is er ook geen alternatief. De voorstellen van de Commissie moeten mede gezien worden in de context van de bestrijding van illegale immigratie. Illegale immigratie is een onderwerp waar afzonderlijke lidstaten slechts beperkt resultaat behalen. In die zin kan Europese samenwerking tot doeltreffender beleid leiden. Tenzij de vraagsteller van mening is dat illegale immigratie moet worden vrijgelaten, valt moeilijk in te zien dat het optreden van de Commissie op dit terrein niet gewenst zou zijn. Dan komen we terug op verdragsverplichtingen. Overigens stel ik vast dat Nederland één van de laagste werkloosheidpercentages heeft. Ook in de analyse van de vraagsteller is er daarom aanleiding voor het aantrekken van werkzoekenden uit andere EU-lidstaten en, voorzover dat niet mogelijk is, voor het aantrekken van werkzoekenden van buiten de Europese Unie.

Vraag 3.
Deelt u de mening dat het een onzinnige verspilling van belastinggelden is dat de Europese
---

Ons kenmerk AM/AMI/07/19110

Commissie in Mali een soort arbeidsbureau aan het opzetten is waar potentiële werknemers "gematcht" worden met het banenaanbod in Europese landen? Bent u bereid om te verhinderen dat werkzoekenden van buiten de Europese Unie via dit bureau aan een baan in Nederland worden geholpen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3.
In een eerdere brief1 naar uw Kamer schreven de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Ontwikkelingssamenwerking dat het migratiecentrum Mali een uitwerking zal zijn van de afspraken zoals die zijn gemaakt tijdens de ministeriële conferentie over Migratie in Tripoli van november 2006, welke in december 2006 zijn bevestigd in Raadconclusies. Het voorstel voor dit migratiecentrum is nog niet officieel aan de lidstaten voorgelegd; eurocommissaris voor Ontwikkelingssamenwerking Michel presenteert dit voorstel waarschijnlijk in juli in het Europees Ontwikkelingsfonds (EOF)-comité.

Afgaande op de informatie die ons tot nog toe bereikt, kunnen we opmaken dat het centrum tot doel heeft de migratiestromen beter te reguleren en meer informatie te geven over de mogelijkheden van migratie en de risico's van illegale migratie. Nederland staat positief tegenover het verstrekken van informatie over migratiemogelijkheden in de landen van herkomst. Of in het voorstel van de eurocommissaris ook sprake zal zijn van "matching" van vraag en aanbod, zoals u in uw vraag aan de orde stelt, is ons nog niet bekend. Vooruitlopend op het definitieve voorstel, kunnen we alvast aangeven dat Nederland, evenals enkele andere EU-lidstaten, van mening is dat het uitoefenen van de bevoegdheid op het gebied van toelating een competentie is van de lidstaten zelf.


1) NRC.Next, 16 mei 2007


1 Tweede Kamer, vergaderjaar 2006­2007, 22 112, nr. 501
---