ChristenUnie


Meer dan krenten uit de pap

Meer dan krenten uit de pap

woensdag 20 juni 2007 10:10 Lof voor de 100-dagenperiode: ´Dit kabinet staat met zn gezicht naar de samenleving toe en investeert in communicatie; dat is een cultuuromslag die weldadig aan doet, aldus Arie Slob. Maar er werden ook kritische woorden gesproken in het maar liefst 11 uur durende debat over het kabinetsprogramma. Gratis schoolboeken
De ChristenUnie pleit al jaren voor kosteloos onderwijs: geen lesgeld én geen boekengeld. Van het eerste punt kunnen talloze ouders inmiddels profiteren, het tweede heeft nog wel wat voeten in de aarde. Toenmalig onderwijsminister Van der Hoeven stond positief tegenover de invoering van gratis schoolboeken, maar kreeg het financieel niet rond. Huidig minister Plasterk is net zo welwillend en heeft dan ook in het beleidsprogramma van het kabinet opgenomen, dat de gratis schoolboeken gefaseerd worden ingevoerd: een deel in 2008, de rest in 2009. Maar met deze gedeeltelijke invoering is de ChristenUnie niet op voorhand tevreden. Arie Slob diende een motie in die uiterste inspanning vraagt van het kabinet om de volledige invoering in schooljaar 2008/2009 te realiseren. De motie werd met een ruime meerderheid aangenomen.

Deltaplan voor het Nederlandse landschap
Het beleid van de regering is gericht op het zoeken van een nieuwe balans tussen ecologie en economie, vergroting van biodiversiteit en op het tegengaan van de verrommeling van het platteland. Het `Deltaplan voor het Nederlandse Landschap' geeft een krachtige impuls aan de kwaliteit van het landschap; extra wandel-, fiets en kanoroutes, meer ruimte voor biodiversiteit en het creëren van een duurzame en aantrekkelijke inkomstenbron voor de agrarische sector. De ChristenUnie vraagt het kabinet middels een aangenomen motie een plan van aanpak te maken waarin beschreven wordt op welke manier het Deltaplan tot uitvoering kan worden gebracht. Er zal een structurele financiële basis onder de uitvoering van dit landschapsplan moeten worden gelegd.

Participatietop
Het kabinet heeft met veel burgers en organisaties om de tafel gezeten, maar één belangrijke ontmoeting heeft nog niet plaatsgevonden: de zogenoemde participatietop. Terwijl een indringend overleg met werknemers en -gevers wel nodig is. Om bijvoorbeeld inderdaad die 200.000 mensen aan het werk te helpen die nu nog ver van de arbeidsmarkt verwijderd zijn. Om het project `Iedereen doet mee' te kunnen realiseren. Die top met sociale partners moet er dus wel komen. Ook de discussie over het ontslagrecht kan daar geen struikelblok voor zijn. Het moet mogelijk zijn met creatieve ideeën tot oplossingen te komen, waarbij zowel werkgevers, als werknemers baat hebben. En anders moeten die creatieve ideeën maar uit de Kamer komen.

`Het beleidsprogramma bevat veel van wat de ChristenUnie tot haar speerpunten heeft gekozen: aandacht jeugd en gezin, zorg voor zwakken en kwetsbaren, maar ook gerichte investeringen in duurzaamheid. Maar ik sta hier niet om onze zegeningen in dit programma hardop na te tellen, eerder om kritisch te signaleren waar het beleidsprogramma bij ons vragen oproept, tekortschiet of ernaast zit,' aldus Arie Slob.