Gemeente Hardenberg

Hoe breed is jouw school?

Afgelopen vrijdag heeft de tweede bijeenkomst in het kader van de 'Wmo maand' plaatsgevonden. Deze bijeenkomst stond in het teken van de 'brede school'. Wethouder Janssen: " We moeten voorkomen dat jongeren tussen wal en schip raken. De 'brede school' is een middel om dit te bereiken".

Het streven van de gemeente is dat zoveel mogelijk jongeren een startkwalificatie behalen. Door de ketenbenadering vanuit de brede school kan schooluitval worden voorkomen, doordat problemen bij leerlingen in een vroegtijdig stadium worden gesignaleerd. Op deze wijze kan tijdig naar de juiste instantie worden doorverwezen.

De brede school
Er is geen blauwdruk te maken voor wat een 'brede school' is. De invulling kan per wijk of buurt verschillen. Afhankelijk van wat er in die buurt of wijk nodig is.

Men is het erover eens dat het kind centraal dient te staan. Om dit te bereiken moet de samenwerking tussen de scholen en de verschillende instanties beter op elkaar worden afgestemd. Het liefst in alle wijken en buurten. Daarnaast zijn er levensdomeinen zoals gezin, buurt en onderwijs. Deze moeten volgens de aanwezigen beter met elkaar verbonden worden, zodat op alle gebieden waar een kind functioneert aandacht is voor mogelijke problematiek. Vroegsignalering is bij kinderen heel belangrijk. Wethouder Janssen: "In de praktijk blijkt dat verschillende instanties bezig zijn met hetzelfde kind, maar dit van elkaar niet weten. Laten we dit goed op elkaar afstemmen. Het kind moet centraal staan, laten we daar met elkaar de juiste vorm voor zoeken".

Bijeenkomst
Tijdens de bijeenkomst kon men in werkgroepen een 'brede school' samenstellen. Aan de hand van een speciaal ontwikkeld 'grote brede school aanpak spel' werd gesproken over inhoud, visie, producten en omgeving. Hier kwam duidelijk de moeilijkheid van het fenomeen 'brede school' naar voren; iedere werkgroep had een andere 'brede school' samengesteld. Aan de hand van deze verschillen is geprobeerd om te komen tot een gezamenlijke opvatting over de 'brede school'.

De uitkomsten van alle Wmo bijeenkomsten zijn bedoeld als informatie voor de gemeente om het beleidsplan 'Wet maatschappelijke ondersteuning' (Wmo) te kunnen schrijven. Iedere gemeente dient iedere vier jaar aan te geven hoe men om wil gaan met de Wmo. De gemeente Hardenberg wil graag haar inwoners daarbij betrekken. Wethouder Liese: "We zullen samen iets van de Wmo moeten maken. Gemeente en instanties hebben elkaar daarvoor nodig. Laten we kijken hoe we met elkaar de Wmo vorm gaan geven".