Gemeente Zandvoort
Commissie Raadszaken buigt zich over Voorjaarsnota, Jaarverslag en Jaarrekening 2006
(14 juni 2007)
Op 20 juni vergadert de commissie Planning en Control. De commissie bespreekt twee belangrijke financiële stukken: Jaarverslag 2006 (inclusief de jaarrekening 2006) en de Voorjaarsnota, met daaraan gekoppeld de knelpuntennotitie. De commissie wordt gevraagd om te komen met een advies aan de gemeenteraad. Een deel van de jaarrekening, met name het beleidsdeel, wordt overigens in de commissie raadszaken van 19 juni behandeld.
Positief beeld
In het Jaarverslag 2006 (inclusief de jaarrekening 2006) wordt verantwoording afgelegd over de uitvoering van het beleid en de besteding van de door de gemeenteraad beschikbaar gestelde middelen. De accountant heeft bij de jaarrekening een verklaring gevoegd waarin staat dat deze een getrouw beeld geeft van de financiële handelingen en het financieel beheer. Ook heeft de accountant geconstateerd dat er daarbij rechtmatig is gehandeld.
Op zich is het beeld dat uit het Jaarverslag 2006 (inclusief de jaarrekening 2006) naar voren komt positief - het totale jaarrekeningsaldo na resultaatbestemming bedraagt ¤ 413.000. Daar staat dan wel tegenover dat de reserves met ¤ 1.2 miljoen afgenomen zijn. Het voorstel is dan ook de ¤ 413.000 aan de algemene reserve toe te voegen. Daarnaast zijn er verschillende aanpassingen in de reserves en de voorzieningen, die nu, bij de formele afsluiting van het boekjaar, door het de raad moeten worden bekrachtigd. Eén aanpassing valt op: 'instelling voorziening terugbetalen Centrumplan'. Met die bondige omschrijving wordt aangegeven welke afloop het juridisch gevecht heeft gehad over de financiering van de herinrichting van het Zandvoortse centrum. Tevens wordt het afsluiten van verschillende kredieten voorgesteld, onder meer de kredieten voor riolering en herinrichting in Oud Noord. Dit gebeurt om expliciet aan te geven dat deze werken nu ook administratief zijn afgewikkeld.
Wensen vs. middelen
De Voorjaarsnota, met daaraan gekoppeld de knelpuntennotitie is van een andere orde, maar maakt wel deel uit van dezelfde financiële cyclus als het Jaarverslag 2006 (inclusief de jaarrekening 2006)
De lezer staat met de Voorjaarsnota, met daaraan gekoppeld de knelpuntennotitie, aan het begin van deze cyclus. De stukken vormen de voorbode voor de begroting van het volgende jaar. De nota en de notitie geven een overzicht -zeer actueel- van de financiële stand van zaken, gekoppeld aan actuele projecten, zoals de invoering van een nieuwe website, de introductie van een documentair managementsysteem en de geplande invoering van een workflowsysteem, dat de basis is voor de door het Rijk verplicht gestelde ontwikkeling van elektronische dienstverlening. Ook het nieuwe -zeer actuele- project Basis Administratie Gebouwen is genoemd in deze nota. Het is opgezet teneinde op termijn te voldoen aan Rijkseisen. Het betekent wel een extra investering van ¤ 125.000 euro.
Het blijkt maar weer dat de door het Rijk opgelegde wensen en taken een behoorlijke financiële consequentie hebben. Indien alle ingebrachte wensen zouden worden gehonoreerd ontstaat er een nadelig meerjarenperspectief, oplopend tot vele mijloenen euro's. Dat betekent in ieder geval dat een heroverweging noodzakelijk is van nieuwe beleidswensen en het aanbrengen van nieuwe prioriteiten. Het voorstel is dan ook het college op te dragen onderzoek te laten verrichten naar de mogelijkheden tot bezuiniging, ombuiging en bijstelling, opdat het financiële huishoudboekje van de gemeente op orde blijft.
Knelpunten
De toegevoegde knelpuntennotitie betekent volgens het college maar één ding: wil de gemeentelijke organisatie naar behoren zijn taken kunnen uitvoeren, dan zijn er extra financiën nodig. En dat moet de gemeenteraad zorgen baren, zeker in het licht van de actuele discussie over de bestuurskracht van kleinere gemeenten, afgezet tegen de financiële middelen.