20 jun 2007 13:30
Onderdeel: Wageningen Universiteit
Locatie: Aula, Gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit
Promotor: prof.dr.ir. A.H.C. Van Bruggen (Biologische
bedrijfssystemen)
Co-Promotor: Dr.ir. C. Zijlstra (PRI)
Salmonella in associatie met sla
Salmonella is één van de meest bekende ziekteverwekkende bacteriën.
Gedurende de laatste decennia heeft er een toename van
ziekte-uitbraken plaatsgevonden geassocieerd met de consumptie van
besmette verse groenten. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor
deze toename. Vooral het gebruik van mest bij de productie van
groenten zoals sla kan het risico van besmetting van verse groenten
vergroten.
Dit onderzoek heeft zich gericht op de ontwikkeling van methoden voor
kwanitatieve detectie van Salmonella enterica met hoge gevoeligheid en
nauwkeurigheid, toepasbaar in routinematige diagnose van deze
ziektekiemen in de voedsel-productieketen. Hiermee kan de analysetijd
voor het testen van voedingsproducten worden gereduceerd tot twee
dagen ten opzichte van vijf dagen die nodig zijn voor de standaard
procedures.
De fysiologische en moleculaire interacties tussen Salmonella serovars
en slarassen zijn ook onderzocht. Salmonella kon zich actief
verplaatsen naar de wortels van de slaplant en deze vervolgens
koloniseren. Het verdedigings-mechanisme van sla werd geactiveerd
tijdens kolonisatie. Kolonisatie leidde echter niet tot zichtbare
verschillen tussen gezonde en besmette planten op grond. Salmonella
kon slaplanten zowel epifytisch (op de plant) als endofytisch (in de
plant) koloniseren. Inwendige kolonisatie zou het risico op ziekte
kunnen vergroten doordat de bacterie zich zou kunnen verspreiden
wanneer besmette sla wordt gesneden en vers verpakt.
Titel proefschrift: "Quantitative detection of salmonella enterica and
the specific interaction wsith Lactuca sativa"
Zie het origineel
Directe internet uitzending van de promotie
Wageningen Universiteit