Gemeente Leeuwarden

Voortgangsrapportage Wmo laat goede resultaten zien

Bron: gemeente Leeuwarden (19-06-2007)

De eerste voortgangsrapportage over de invoering van de Wmo per 1 januari 2007 ziet er goed uit. De overgang van de hulp bij het huishouden van AWBZ naar Wmo is prima verlopen en het niveau van de voorzieningen is gelijk gebleven. Verder is vanwege het zogenaamde Leeuwarder APK-model de aanvraag van een voorziening voor cliënten eenvoudiger geworden. Bovendien wordt er binnen het budget gewerkt.

Leeuwarder APK-model
De gemeente hanteert bij de afhandeling van de vraag om hulp bij het huishouden (HHH) het zogenaamde Leeuwarder APK-model. De burger kan rechtstreeks bij de thuiszorg aanbieder de vraag om hulp indienen. De aanbieder mag dan gelijk de aanvraag in behandeling nemen en de hulp inzetten. Daarna wordt het indicatieadvies toegezonden naar het Buro Wmo voorzieningen. Dit Buro zendt met terugwerkende kracht de toekenningbeschikking HHH naar de cliënt en de HHH aanbieder. Net als bij de APK in de autowereld, waar de behandelaar de vaststelling doet voor de benodigde reparatie en kosten, doet de HHH-aanbieder dat voor de Wmo HHH.
Functionarissen die beoordelen moeten een CIZ-certificaat hebben.

Leeuwarden heeft openbaar aanbesteed tegen een vaste prijs waarvoor aanbieders het werk moeten doen, mits zij aan beschreven kwaliteitseisen voldoen.

Er zijn een aantal kinderziekten geconstateerd in de aanloopfase. In sommige gevallen leidt de HHH1 indicatie automatisch tot inzet van Alpha hulp, terwijl de aanvrager niet voldoende de regie over eigen leven kan voeren. Dit soort gevallen worden echter in goed overleg tussen gemeente, CIZ en aanbieders opgelost.