Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Concept Masterplan voor Lombardijen

Tuinstad aantrekkelijk houden

Een vernieuwd en aantrekkelijker Spinozapark, meer verschillende woningen in uiteenlopende prijsklassen. En meer singels en vijvers om het water in de wijk beter af te kunnen voeren. Dat is heel in het kort de kern van Concept Masterplan Lombardijen. Het Masterplan is een soort schets van hoe de toekomst van Lombardijen er tot 2015 eruit gaat zien. Daarnaast geeft het Masterplan de ambitie weer voor de ontwikkeling van de wijk op lange termijn. Dit is tot 2030 wat betreft de ruimtelijke ontwikkelingen en 2050 voor de verbetering van het watersysteem. De essentie is dat het tuinstadkarakter van Lombardijen behouden moet blijven. En waar dat kan mag die groene uitstraling zelfs verder versterkt worden.

Beter afstemmen op huidige en nieuwe bewoners
Nu nog zijn de meeste mensen in Lombardijen dik tevreden met hun wijk. Maar de woningen verouderen, het groen is niet overal even goed afgestemd op het gebruik door de bewoners. En in vergelijking tot voorgaande jaren, komen er meer jongeren, meer ander e culturen en neemt het gemiddelde inkomen van de Lombardijer af. Allemaal redenen om eens goed te zien hoe Lombardijen aantrekkelijk kan blijven. En liefst nòg aantrekkelijker kan worden. Ook voor nieuwe wijkbewoners.

Meer water, meer groen
Het Spinozapark moet bijvoorbeeld meer dan nu het visitekaartje van Lombardijen worden. Daarom wordt het park opnieuw ingericht en krijgt het een aantrekkelijker programma. En de Spinozaweg mag als winkelgebied meer uit de verf gaan komen. Het water is een verhaal apart. De wijk heeft steeds vaker te maken met wateroverlast. De capaciteit om water af te voeren is namelijk te beperkt. Daarom staan maatregelen als het vergroten van de bemalings- en verversingscapaciteit en meer singels en vijvers op het programma. Met de bijbehorende natuurlijkvriendelijke recreatieve oevers natuurlijk. Want meer water, meer groen en meer natuur gaan samen in dit Masterplan.

Meer woningen in verschillende prijsklassen
Heel belangrijk: in het Concept Masterplan Lombardijen is sprake van meer duurdere eengezinswoningen. Dat kan voorkomen dat mensen in Lombardijen die ruimer willen wonen, zich gedwongen voelen om de wijk te verlaten. Waar dat passend is kunnen hier en daar aan de rand van het Spinozapark woontorens komen, zoals dat nu ook al aan de oostrand van het park het geval is. Meer luxe woningen staan onder meer op het programma in de nabijheid van de Filosofenbuurt.

Verschillende woonmilieus
Naast de woningen zelf, zullen ook de buurten in Lombardijen meer van elkaar gaan verschillen en elk een eigen karakter krijgen. De volgende drie woonmilieus zijn voor Lombardijen uitgewerkt:
* Lommerrijk wonen: ruim opgezet groen woonmilieu in Lombardijen-noord. Met een ecologische, antroposofische groenzone en speelplekken met bijzondere speelelementen. Mix van twee onder één kap, rijtjes en eventueel vrijstaande woningen. Alle woningen hebben een flinke voortuin waardoor het open en groene beeld van de buurt versterkt wordt.

* Stationsbuurt: stedelijk wonen nabij het station waardoor de stationslocatie verder wordt opgewaardeerd. Een woonmilieu met een stedelijk karakter voor gezinnen, alleenstaanden en ouderen die veel vanhet openbaar vervoer gebruik maken. Ook hier wordt extra oppervlaktiewater toegevoegd wat de woonkwaliteit versterkt. Deze buurt wordt pas na 2015 ontwikkeld waardoor de exacte locaties nu nog niet bekend zijn.

* Waterwonen: wonen in een eengezinswoning met een tuin nabij het water in Lombardijen-zuid. In dit deel van de wijk wordt veel oppervlaktewater toegevoegd door de aanleg van de Zuidersingel en een fijnmazig waternetwerk. De buurttuinen blijven de centrale groene ruimtes in de wijk. Om dit deel van de Lombardijen komt het Havenspoorpad, een fietsroute die vanuit de wijk goed bereikbaar is.

Informatiebijeenkomst op 27 juni
De deelgemeente en woningcorporatie Comwonen presenteren op 27 juni het Concept Masterplan aan de bewoners. Dit gebeurt in de Petrakerk aan de Pliniusstraat 21. De informatiebijeenkomst begint om 18.00 uur met een informatiemarkt waar u alle plannen voor de wijk op uw gemak kunt bekijken. Om 19.30 uur geeft de stedenbouwkundige een presentatie van alle plannen. Een groep van 20 betrokken bewoners heeft via de Denktank Lombardijen een bijdrage geleverd aan het Concept Masterplan. Zij zullen hun advies over de toekomstige ontwikkelingen van Lombardijen aan de deelgemeente en de woningcorporatie overhandigen.

Inspraakbijeenkomst op 2 juli
Het Concept Masterplan Lombardijen ligt vanaf donderdag 14 juni tot en met woensdag 25 juni tijdens kantooruren ter inzage op het informatiecentrum van de deelgemeente aan de Groene tuin 317. Uw schriftelijke reactie op het Concept Masterplan kan tot woensdag 25 juni worden gestuurd naar het dagelijks bestuur van de deelgemeente IJsselmonde, Postbus 9044, 3007 AA Rotterdam. Reacties op het Concept Masterplan kunnen ook mondeling aan de deelgemeente en Comwonen worden toegelicht. De inspraakbijeenkomst vindt plaats op maandag 2 juli in het LCC Lombardijen aan Menanderstraat 89 en begint om 19.30 uur.

download het Concept Masterplan in PDF (2,5 MB)