VVD


19-6-2007

Kabinet laat zaken op zijn beloop

De VVD heeft een aantal kritische kanttekeningen geplaatst bij het debat over het beleidsprogramma van het kabinet. Het kabinet laat zaken op zijn beloop en gaat belangrijke keuzes uit de weg.

Voor de VVD is het nog steeds onduidelijk hoe het kabinet de vacatures in de zorg en het onderwijs gaat aanpakken. Op welke manier de wachtlijsten voor de kinderopvang opgelost worden. Ook steekt het kabinet geen cent extra in wegen en spoor. De VVD oppert het idee dat er wordt gekeken naar de mogelijkheid om pensioenfondsen mee te laten investeren in het verbeteren van het onder andere het wegennet.

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte vraagt zich tijdens het debat over het beleidsprogramma van het het kabinet op waar de financiële onderbouwing van de plannen van het kabinet zijn. Deze ontbreekt nog altijd. Waarschijnlijk moeten we tot prinsjesdag wachten, wederom ruim 100 dagen, voor we echt weten hoe het kabinet de rekeningen denkt te betalen, aldus Rutte.

Dit kabinet heeft economisch de wind in de rug, dit is te zien aan het stijgende aantal vacatures. Toch maken de liberalen zich grote zorgen of dit kabinet de nodige hervormingen op onze arbeidsmarkt door gaat voeren. Zo wordt het tijd dat het kabinet meer geld uittrekt voor buitenschoolse opvang, om de wachtlijsten voor buitenschoolse opvang op te lossen. Veel scholen blijken niet in staat om na de zomer voor- en naschoolse opvang te bieden. Scholen zijn vanaf 1 augustus verplicht om deze opvang te organiseren, echter door gebrek aan plaatsen kunnen veel scholen niet aan die wettelijke plicht voldoen. De VVD eist dat het kabinet dit probleem serieus neemt en bekijkt.

De VVD is blij dat het kabinet in haar 100 dagen heeft geconcludeerd dat mensen niet lang in de file willen staan. Het is dan op zijn minst opmerkelijk te noemen dat het kabinet nul euro uitrekt om iets aan dit probleem te doen. De maatregelen die genomen worden zijn de belastingen en accijnzen laten stijgen - door de slurptax, de verhoging van de dieselaccijns en verhoging van de parkeertarieven.

De vorige kabinetten Balkenende hebben zich flink ingespannen om de immigratie terug te dringen. Dit is essentieel om van de probleemwijken prachtwijken te maken. De eerste echte daad van dit kabinet is echter een generaal pardon. Een slechte maatregel waarvan de gevolgen niet te overzien zijn. Ook op dit punt ontbreekt een degelijke financiële verantwoording.