|Openbare besluitenlijst | |Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 19 juni 2007 |
1. Overdiepse Polder
De Provincie wil het terpenplan van de Overdiepse Polder in samenwerking met regionale instanties gaan uitvoeren. Dat stelt het college van GS voor aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. De Provincie werkt momenteel het terpenplan uit voor de Overdiepse Polder. De planstudie loopt tot 2010. Om tijdverlies te voorkomen wil de Provincie in deze fase al beginnen met de voorbereidingen voor de uitvoering.
2. Bovenregionaal vervoer
Er zijn bij de provincie geen structurele klachten over het bovenregionaal vervoer bekend. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de leden van Provinciale Staten, mevrouw E. Gounou en de heer P. Boel (PvdA). Wanneer blijkt dat er klachten van structurele aard zijn, zullen Gedeputeerde Staten de verantwoordelijke partijen daarop aanspreken.
3. Schatten van Brabant
Sonax Kunst en Cultuur heeft opdracht gekregen de tweede editie van Schatten van Brabant te organiseren. Dit is een cultureel programma waarin het Brabantse erfgoed centraal staat en de Brabanders door verrassende combinaties tussen kunst, erfgoed en onderwijs met het verleden in contact gebracht worden..
4. Nachttreinen Roze Zaterdag
De NS zetten geen nachttreinen in in verband met Roze Zaterdag op 4 juni in Bergen op Zoom. Wel vergroot de NS de capaciteit van de treinen om aan de vraag naar vervoer te voldoen. Dit antwoorden GS op vragen van de leden van Provinciale Staten, mevrouw Andreas en de heren van Zeeland en Erciyas (SP). Het is primair een verantwoordelijkheid van de gemeente om in deze stappen te ondernemen.
5. Wegeninformatiesysteem
Er komt een wegeninformatiesysteem dat alle gegevens over provinciale wegen als verhardingen, verkeersregelinstallaties, verlichting, bruggen en verkeersgegevens bevat om zo efficienter te kunnen werken bij het beheer en onderhoud. Gedeputeerde Staten hebben daartoe opdracht gegeven, het systeem vergt een investering van E 96.900 excl. BTW.
6. Bestuursrapportage 2007
Naar aanleiding van de vragen in de statencommissies over de financiële knelpunten in de bestuursrapportage en de Europese subsidies hebben Gedeputeerde Staten de memorie van antwoord/nota van wijziging vastgesteld. Het memorie van antwoord wordt aan Provinciale Staten gezonden.
7. Bedrijventerrein bij A58
Gedeputeerde Staten hebben vragen beantwoord van de statenfractie van D66 over het veronderstelde plan voor de aanleg van een bedrijventerrein ten zuiden van de A58. Over dit plan is onrust ontstaan in de gemeenten Etten-Leur en Rucphen. GS bevestigen onder meer dat in het uitwerkingsplan voor de stedelijke regio Breda-Tilburg ten zuiden van de A58 op het grondgebied van beide gemeenten een reservering is opgenomen voor een nieuw bedrijventerrein. Rucphen wil niet meewerken aan een verkennend onderzoek. De provincie zal daarom samen met de gemeente Etten-Leur kijken of er mogelijkheden zijn voor een bedrijventerrein binnen het grondgebied van Etten-Leur en voor het gebied ten zuiden van de A58, op het grondgebied van Etten-Leur en Rucphen.
8. Milieueffectrapport regio Helmond
GS hebben de richtlijnen voor het opstellen van het milieueffectrapport voor de verstedelijkingsopgave regio Helmond (MER MEROS) en de inspraaknota vastgesteld. De milieurapportage zal na uitwerking aan de hand van de vastgestelde richtlijnen milieu-informatie bieden om de keuze van woon- en werklocaties rondom de gemeente Helmond te kunnen maken.
9. Natura 2000 gebieden
GS hebben ingestemd met de beschouwing op zienswijzen op de ontwerpbesluiten Natura 2000- gebieden 1e tranche. Natura 2000 richt zich op het beschermen van gebieden op grond van de Europese vogel- en habitatrichtlijn. Dit in aanvulling op de zienswijze die Gedeputeerde Staten op 3 februari 2007 aan de minister van LNV zonden.
10. Nieuwe ganzenfoerageergebieden
Drimmelen, Nieuw-Vossemeer en Dinteloord. Dat zijn de drie nieuwe foerageergebieden voor overwinterende ganzen en smienten die GS hebben opgenomen in het Beheersgebiedsplan Noord- Brabant. Van twee gebieden (Beerse Overlaet en Vughtse Gement) die daarin al waren opgenomen, is de begrenzing deels gewijzigd.
11. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Lith voor de aanleg van een bijgebouw aan de Molenweg te Lithoijen; de gemeente Waalwijk voor de aanleg van een kleinschalige paardenstal aan de Dijkstraat ong. te naast nr 15 te Sprang.
Gedeputeerde staten verlenen op grond van artikel 16 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente 's-Hertogenbosch voor de opheffing van het bouwverbod in de Hoven-West.
GS keuren het bestemmingsplan Rosep en het bestemmingsplan Zonderwijk, herziening Springplank van de gemeente Veldhoven goed, verlenen een verklaring van geen bezwaar voor de bouw van een clubgebouw en tribune en het aanleggen van vijf voetbalvelden aan de Renbaan te Boxtel, keuren het bestemmingsplan Blomhof van de gemeente Moerdijk goed, verlenen een verklaring van geen bezwaar voor de uitbreiding van een rioolwaterzuiveringsinstallatie in St. Oedenrode, keuren het bestemmingsplan Cobbeek 2005 van de gemeente Veldhoven gedeeltelijk goed, verlenen gedeeltelijk goedkeuring aan het bestemmingsplan Stevensbeek van de gemeente St.Anthonis, keuren het bestemmingsplan Heideweg Liempde van de gemeente Boxtel gedeeltelijk goed, keuren het bestemmingsplan Tweede Herziening Buitengebied van de gemeente Loon op Zand in afwijking van het streekplan goed, keuren het bestemmingsplan Veldhoven Dorp 2005 van de gemeente Veldhoven gedeeltelijk goed en onthouden goedkeuring aan het bestemmingsplan Molen Akkers van de gemeente Reusel de Mierden.
12. Analyse EHS-begrenzing Noord-Brabant
De Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in Brabant is uit ecologisch oogpunt goed begrensd en draagt bij aan behoud van biodiversiteit in Brabant. Dit geldt zowel voor bestaande natuur als nieuw te realiseren natuur. Dat blijkt uit een analyse door onderzoeksinstituut Alterra in opdracht van GS. Het draagvlak voor de begrenzing van de EHS in Brabant scoort ook heel positief.
Slechts een klein deel (3,7%) van de EHS draagt niet bij aan de (inter)nationale natuurdoelstellingen. GS zullen deze gebieden gedetailleerder bekijken. Indien blijkt dat deze gebieden geen specifieke waarden hebben, willen GS voor de bestaande natuurgebieden de EHS-status laten vervallen. Voor de nieuw te realiseren natuurgebieden zullen de hectares worden benut om de EHS robuuster te maken.
---- --