LTO Noord


LTO presenteert visie op toekomst Europees Landbouwbeleid

LTO Nederland heeft haar visie gepresenteerd op het Gemeenschappelijk Landbouw- en plattelandsbeleid na 2013. Het document waarmee de organisatie zich actief gaat mengen in de discussie over de toekomst van het Brussels beleid, is gebaseerd op een uitvoerige raadpleging van achterban en bestuurders.

Europese boeren krijgen over zes jaar, in 2013, met een heel ander landbouwbeleid te maken. Ze zullen dan een groter deel van hun inkomen uit de markt moeten halen dan nu het geval is. Bovendien onderwerpt Brussel al in 2008 het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid aan een zogenoemde âhealth checkâ. Dat gaat onder meer over de vragen of alle premies ontkoppeld moeten worden en of er meer geld moet naar plattelandsontwikkeling.

De beslissingen worden uiteindelijk genomen op het hoogste niveau in Brussel. Maar in de aanloop daarnaartoe mag de stem van de Nederlandse land- en tuinbouw niet ontbreken. ,,LTO sorteert nu al voor op de komende ontwikkelingen, zodat we straks een duidelijke visie kunnen inbrengenâ, aldus Frank van Oorschot, LTO-lobbyist in Brussel. ,,We willen onze verantwoordelijkheid nemen en niet aan de kant blijven staan. Daarom is er de afgelopen periode hard gewerkt aan het opstellen van deze positiebepaling.â

Het hele project is vorig najaar begonnen met een inventarisatie door de Universiteit Tilburg. Die heeft voor LTO in beeld gebracht wat er allemaal speelt rond het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en welke vragen centraal staan in de discussie over toekomstige aanpassingen.

Daarna hebben LTO Noord, ZLTO en LLTB in de afgelopen winterperiode hun leden en bestuurders gevraagd mee te denken en te discussiëren. Centraal stonden de vragen: hoe kan het agrarisch ondernemerschap verder versterkt worden? En wat is aan overheidssteun nodig om de concurrentiekracht van de sector te ondersteunen?

De afgelopen paar maanden zijn gebruikt om de balans op te maken van alle bijeenkomsten. Met die resultaten zijn de bestuurders aan de slag gegaan om de uiteindelijke visie vast te stellen.

,,De visie geeft een heldere richting aan waar alle sectoren achter staan. Ik ben ervan overtuigd dat LTO hiermee een prima leidraad heeft in de discussie richting 2013â, zegt Ivar Bisseling, eveneens LTO-lobbyist in Brussel.

Het document wordt allereerst aangeboden aan de Haagse politiek, een reeks ministeries, maatschappelijke organisaties en sociale partners en aan de agribusiness. Daarnaast gaat de visie ook naar de Europese politiek en naar de zusterorganisaties van LTO in het buitenland. Vervolgens zal LTO proberen steun te krijgen voor de lijn die in de visie is uitgezet.

Eigen aanpak LTO

LTO is in Europa een van de eerste organisaties die komt met een visie op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in 2013. ,,Het merendeel van onze zusterorganisaties heeft wel een standpunt over de health check in 2008. LTO heeft er bewust voor gekozen om eerst de lijn naar 2013 helder te krijgen. Als we weten welke richting we uitwillen met het toekomstige landbouwbeleid, kunnen we beter insteken op de health check. En op de Midterm Review in 2009.â

Een logische redenering, volgens Bisseling. ,,Bij dergelijke discussies moet je weten waar op langere termijn naar toe wil. Tijdig voorsorteren maakt het mogelijk om op de juiste plaats aan te komen.â

Lees de folder Visie op Europees landbouw- en plattelandsbeleid (Pdf 3 Mb)

Dinsdag 19 juni 2007