TNO-Advies 'Glaasje meer per dag' onverantwoord

19.06.2007 / 12:15 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stap

Stap

In het juni nummer van Voeding Nu beweren drie TNO onderzoekers dat 'een glaasje meer' per dag best kan. Ze gaan hiermee in tegen het advies van de Gezondheidsraad die eerder stelde dat 1 glas alcohol per dag voor een vrouw en 2 glazen alcohol per dag voor een man de bovengrens is van aanvaardbaar alcoholgebruik.
STAP vindt het TNO-advies volstrekt onverantwoord. Alcohol is na roken en hoge bloeddruk de belangrijkste oorzaak van ziekte en overlijden in Europa. Overmatig drinken staat aan de basis van 60 verschillende ziekten. In Nederland drinkt bijna een miljoen mensen te veel en de schade loopt in de miljarden euro's.
Een algemeen advies aan alle drinkers in Nederland om elke dag een glas extra te drinken is bizar en zal leiden tot een toename van het aantal alcoholslachtoffers. Wim van Dalen, directeur van STAP: 'De simpele boodschap dat alcohol gezond is, is een fabel. Alcohol is een giftige stof. In Nederland hebben we problemen omdat er teveel gedronken wordt. We zijn juist beter af als we minder gaan drinken'.

TNO Kwaliteit van leven werkt in opdracht van de alcoholindustrie STAP vindt de onderzoekers van TNO Kwaliteit van leven niet objectief. Hun afdeling van TNO werkt al jarenlang in opdracht van de Stuurgroep Alcohol Research (SAR). In de SAR werken de wijn-, gedistilleerd-, en bierbranche samen (bron: www.wijninfo.nl). Van Dalen van STAP: 'Vanwege de grote gezondheidsrisico's staan de alcoholproducenten zowel in Nederland als in Europa onder politieke druk. Ze hebben juist nu groot belang bij het verbeteren van het imago van hun product'.

Drinkadvies is ongenuanceerd
De drie TNO onderzoekers interpreteren de gegevens van de Gezondheidsraad op hun eigen manier. Een glaasje meer bij normaal gebruik is volgens hen niet schadelijk. De onderzoekers 'vergeten' aan te geven dat een hoger alcoholgebruik niet voor iedereen dezelfde effecten heeft. Mogelijke bescherming tegen hart- en vaatziekten treedt pas op latere leeftijd op (40+), vrouwen lopen een verhoogd risico op borstkanker en voor jongeren onder de 35 jaar zijn er helemaal geen gezondheidsvoordelen van alcoholgebruik aangetoond.

Alcohol en borstkanker
Onderzoek wijst uit dat het drinken van alcohol het risico op borstkanker verhoogt. Er wordt geschat dat alcohol bijdraagt aan zo'n 4% van alle borstkankers. Elk extra glas alcohol per dag vergroot de kans op borstkanker met 7 tot 9 %. Dit geldt in het bijzonder voor vrouwen die al wat ouder zijn.

Risico op verslaving
Nederland telt ongeveer één miljoen probleemdrinkers. Dagelijks gebruik van alcohol zal leiden tot gewoontegedrag. Dit vergroot de kans op verslaving. Om verslaving te voorkomen adviseren deskundigen om zeker 2 dagen per week geen alcohol te drinken (zie o.a. www.alcoholinfo.nl). Hier wordt door de TNO-onderzoekers niet over gerept.

Verkeerd signaal voor probleemdrinkers
Met de publieksboodschap dat een 'glaasje meer best mag' draagt TNO bij aan het te positieve imago van alcohol. Het neemt de prikkel bij probleemdrinkers weg om minder te drinken en het roept bij jongeren het beeld op dat alcohol geen kwaad kan.

Bronnen:

-Anderson,P. & Baumberg B. (2006). Alcohol in Europe: a public health perspective.
-Nationale Drug Monitor (Jaarbericht 2005). Trimbos-instituut: Utrecht.
-Hamajima, N. et al. (2002). Alcohol, tobacco and breast cancer--collaborative reanalysis of individual data from 53 epidemiological studies, including 58,515 women with breast cancer and 95,067 women without the disease. British Journal of Cancer, 87, 1234-45.