Gemeente Lingewaard


Oude beuk bij De Kinkelenburg ernstig aangetast

De oude beuk die een beeldpalend is voor De Kinkelenburg, blijkt ernstig aangetast te zijn door witrot. Herstel van deze schimmelaantasting is niet mogelijk. Onderzoeken geven aan dat de sterk verzwakte boom tijdens door een stevige windvlaag kan omwaaien. De enige oplossing is dan ook om de oude beuk op zeer korte termijn te kappen.

De 135-jarige beuk is niet meer te redden en moet voor de openbare veiligheid worden gekapt. De 135-jarige beuk heeft een stamomtrek van bijna vier meter. De beeldbepalende boom is door de Nationale Bomenstichting opgenomen in het landelijk register van monumentale bomen. Juist omdat het zon waardevolle boom is, ging de gemeente niet over één nacht ijs en werd besloten tot een tweede onderzoek. In december werd het eerste onderzoek gehouden. Op 10 mei heeft ook een tweede bomenspecialist geconstateerd dat de beuk in slechte conditie verkeert. In de gehele kroon zijn dode takken aanwezig. De reuzezwam heeft bovendien de stamvoet aangetast. Deze zwam leidt tot witrot in wortels en stamvoet, een proces dat jaren onzichtbaar zijn werk doet. Uiteindelijk zijn de wortels zo aangetast, dat de zieke boom door een stevige windvlaag met wortels en al omvalt.
Het is een van de belangrijkste bedreigingen van verzwakte oude beuken.
Het college wil de beuk zo snel mogelijk kappen omdat op het gazon voor de Kinkelenburg regelmatig festiviteiten plaatsvinden die voor het publiek vrij toegankelijk zijn. Het college beseft dat door het verwijderen van de beelbepalende beuk het prachtige beeld rond De Kinkelenburg en Brugdijk wordt aangetast. De gebruikelijke herplant is echter vooralsnog niet aan de orde. Er is besloten om eerst onderzoek te doen naar de cultuurhistorie van het totale gebied, inclusief de Leemkuilselaan. De resultaten worden betrokken bij het ontwikkelen van een karaktervol herinrichtingsplan.