Gemeente Zaltbommel


Meepraten over vervolg Kleine Steden Beleid

Bewoners en maatschappelijke organisaties mogen meepraten over de toekomst van het Kleine Steden Beleid. In de periode 2008 - 2011 wil de gemeente de leefbaarheid in de wijk de Vergt en de binnenstad van Zaltbommel verbeteren.

Sinds 2006 ontvangt de gemeente Zaltbommel van de provincie Gelderland een financiële bijdrage voor verbetering van de leefbaarheid in de kern Zaltbommel. Deze bijdrage ontvangt de gemeente in het kader van het Kleine Steden Beleid (KSB). Met dit geld organiseert de gemeente tal van activiteiten voor jeugd en jongeren, integratie en participatie en voor verbetering van de veiligheid en leefbaarheid in de wijk de Vergt. In april dit jaar heeft de provincie besloten het geven van deze financiële bijdrage voor in ieder geval 4 jaar verlengen. Op 7 juni heeft de gemeenteraad voor deze verlenging kaders gegeven. De kaders zijn vastgelegd in het programma "Samenleven zoals het kan" en zijn gericht op de verbetering van de leefbaarheid in de kern Zaltbommel, specifiek in wijk de Vergt en de Binnenstad.

Wijkgerichte programma's

De provinciale ondersteuning van het Kleine Steden Beleid is ingegeven door de specifieke stedelijke problematiek. "Met wijkgerichte programma's willen wij met elkaar samenhangende projecten en activiteiten ontwikkelen die moeten bijdragen aan het vergroten van de leefbaarheid in de wijk de Vergt en de binnenstad", aldus wethouder Cees Zondag. "Daarbij beschouwen wij bewoners als deskundigen van hun eigen leefomgeving, die een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling en realisatie van plannen en activiteiten". Geplaatst op: 19 juni 2007
Studie naar kwaliteiten in Hollandse Waterlinie

Eind 2006 heeft gemeente Zaltbommel samen met projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie een onderzoek uit laten voeren naar de cultuurhistorische en natuur- en landschapskwaliteiten van het Bommelerwaardse deel van de Hollandse Waterlinie. Met de uitkomst van de studie willen de gemeente en het projectbureau de ruimtelijke kwaliteit van het gebied verbeteren.

In het planproces Ruimte voor de Rivier is het gebied Munnikenland aangewezen als gebied waar dijkverlegging plaats gaat vinden. Deze herinrichting van het Munnikenland in combinatie met de versterking van de waterlinie in de Bommelerwaard, zien de gemeente en het projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie een unieke kans om de ruimtelijke kwaliteit van het gebied als geheel te verbeteren. Om een goed beeld te krijgen van de cultuurhistorische kwaliteiten van het projectgebied hebben gemeente en projectbureau een studie laten uitvoeren. Met de studie wil de gemeente bouwstenen voor de inrichting en realisatie van het Nieuwe Hollandse Waterlinie en het Munnikenland benoemen. Ook wil de gemeente zorgen dat zoveel mogelijk mogelijke cultuurhistorische en landschapskwaliteiten bij de herinrichting van het Munnikenland behouden blijven. In de studie zijn verschillende projecten opgenomen om de zichtbaarheid en de beleving van de Nieuwe Hollandse Waterlinie te vergroten.

Waterlinie

De Hollandse Waterlinie moest het westen van Nederland verdedigen tegen indringers uit het oosten en zuiden. Door middel van inundatie van velden ten oosten van de linie en forten/batterijen op de niet te inunderen plaatsen ontstond een aaneengesloten verdedigingslinie. De linie loopt noord-zuid van Muiden tot aan de Bommelerwaard en buigt daarna af richting het westen, naar Werkendam. De hoofdverdedigingslijn is in de loop van de tijd een aantal keren naar het oosten opgeschoven. Mogelijk heeft de hoofdverdedigingslijn vroeger gelegen ter hoogte van Woudrichem en Loevestein. Hierdoor is aan te nemen dat ook het Munnikenland, ten westen van de huidige hoofdverdedigingslijn, als inundatiegebied heeft gefungeerd.

Projecten

Tot 2012 wil de gemeente verschillende projecten uitvoeren die op korte termijn opgestart kunnen worden die een aanzienlijke impuls aan de zichtbaarheid en beleving van de Nieuwe Hollandse Waterlinie geven. Zo worden de batterijen opgeknapt, wordt de brug bij de batterij in Poederoijen gerestaureerd, worden sluizen weer zichtbaar gemaakt en worden wandelpaden en ruiterpaden aangelegd.

Plannen

Binnen de grenzen van de gemeente Zaltbommel bevindt zich een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) en het "Ruimte voor de Rivier"-project Munnikenland. Voor de gehele waterlinie is een landelijke visie opgesteld: Linieperspectief Krayenhoff. Doel van de landelijke visie is de Nieuwe Hollandse Waterlinie als kenmerkend landschapselement in stand te houden en de herkenbaarheid van de Hollandse Waterlinie te vergroten. Voor de regionale uitwerking van de visie hebben de betrokken overheden - in Gelderland, Zuid-Holland en Noord-Brabant - zich verenigd in het pact van Loevestein. Op 20 april 2006 heeft het Pact van Loevestein het programmaplan voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie vastgesteld. In dit programma, getiteld "Doelgericht Uitvoeren", neemt de inrichting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het Munnikenland (projectenveloppe "Loevestein") een prominente plaats in.
Geplaatst op: 19 juni 2007
Seniorenwoningen in Tuinstraat

Uiterlijk 2012 moeten op de locatie Tuinstraat in Nederhemert circa 35 woningen voor senioren en een seniorensteunpunt gebouwd zijn. Het college van B&W heeft onlangs ingestemd met de stedenbouwkundige randvoorwaarden en het woningbouwprogramma voor deze locatie.

Komende jaren worden in Nederhemert een relatief groot aantal woningen op de markt gebracht. Behalve in De Ormeling en Vos-Kapelstraat, worden in de periode tot 2012 circa 35 woningen gerealiseerd. Door de nabijheid van voorzieningen, zoals de kerk, het buurthuis en de supermarkt, is ervoor gekozen om op de locatie Tuinstraat met name seniorenwoningen te bouwen. Vanwege de grote behoefte aan seniorenwoningen wordt zo spoedig als mogelijk gestart met de planologische procedure voor het bouwen op de locatie Tuinstraat in Nederhemert.

Intentieovereenkomst

Met de initiatiefnemers van het plan, de heren Kuijpers en Bruijgom, wordt binnenkort een intentieovereenkomst ondertekend om het proces dat uiteindelijk tot woningbouw moet leiden in gang te zetten. "Hoewel de planologische procedure al in gang wordt gezet, is het de bedoeling dat het woningbouwproject niet eerder dan 2011 gerealiseerd is. In de tussentijd worden de plannen in De Ormeling en de Vos-Kapelstraat verder in de steiger gezet.", aldus wethouder Bragt. "Ook willen we graag nog, samen met de initiatiefnemers, in gesprek met de ondertekenaars van de petitie om hen te informeren over de ontwikkelingen aan de Tuinstraat".
Geplaatst op: 19 juni 2007