Gemeente Medemblik

Het college aan het woord: preventief jeugdbeleid

Lokaal jeugdbeleid

Wat betreft (preventief) jeugdbeleid verdeelt de gemeente kinderen in drie leeftijdscategorieën: 0-4 jaar, 4-12 jaar en ouder dan 12 jaar. De gemeente Medemblik voert een actief preventief jeugdbeleid. Onder meer door het bieden van opvoedondersteuning, door versterking van een doorgaande zorgstructuur vanaf het consultatiebureau tot en met het voortgezet onderwijs, het stimuleren van voor- en vroegschoolse educatie in peuterspeelzalen en onderbouw van het basisonderwijs, en het voorkomen van voortijdige schooluitval. Ook is in het kader van de Verhagen-gelden (een bijdrage van het rijk per nieuwgeboren kind) geld gereserveerd om te komen tot de oprichting van zogenaamde ouder-kind centra, waar ouders in de toekomst met al hun vragen over opvoeden en opgroeien terecht kunnen.

Bijeenkomst Bouwstenen voor lokaal (preventief) jeugdbeleid

Op 30 mei heeft in jongerencentrum de Bunker in Abbekerk de bijeenkomst Bouwstenen voor lokaal (preventief) jeugdbeleid plaatsgevonden. Ongeveer 40 personen, onder wie gemeenteraadsleden, jeugd- en jongerenwerkers en andere belangstellenden, woonden de bijeenkomst bij. Onder leiding van Martijn Schenk (jongerenwerker) en Jolanda Willemsen (beleidsmedewerker Jeugd en Onderwijs) van de gemeente Medemblik kwamen de landelijke ontwikkelingen op het gebied van preventief jeugdbeleid en locaal jeugd- en jongerenwerk aan de orde. Het doel van de bijeenkomst was niet alleen informeren, maar ook gezamenlijk discussiëren over wat er op dit gebied binnen de gemeente leeft. Dit kan vervolgens weer worden vertaald naar beleid.

Burgemeester Kozijn opende de bijeenkomst met een korte uitleg over de wijze waarop jeugdbeleid is geregeld. Jolanda Willemsen gaf vervolgens een presentatie over een aantal specifieke ontwikkelingen op landelijk niveau en binnen de gemeente Medemblik. Zo werd gesproken over Operatie Jong, een samenwerking tussen verschillende ministeries met als doel een sterk en resultaatgericht jeugdbeleid op landelijk, regionaal en lokaal niveau. Een toekomstige ontwikkeling is bijvoorbeeld het elektronisch kinddossier voor 0 tot 19-jarigen, wat de informatieoverdracht tussen instellingen bevordert. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning geeft de gemeente de verantwoordelijkheid voor (preventieve) ondersteuning van kinderen bij het opgroeien, bijvoorbeeld door middel van vrije tijdsvoorzieningen en activiteiten voor de jeugd.

Martijn Schenk gaf een toelichting op de huidige situatie van het jeugd- en jongerenwerk in de gemeente Medemblik. Op dit moment heeft de gemeente 4 jongerenwerkers in dienst, die werkzaamheden verrichten op het gebied van ondersteuning (bijvoorbeeld van jongerenorganisaties), ontwikkeling van activiteiten, informatievoorziening aan jongeren, scholing van besturen en het beheer van de vijf jongerencentra. Het ambulant jongerenwerk richt zich op het leggen van contact met de jongeren op straat; het fungeren als aanspreekpunt, jongeren interesseren voor vrijwilligerswerk in het jeugd- en jongerenwerk, enz. Bovendien wordt door de jongerenwerkers met de politie en de gemeente gesproken over bijvoorbeeld de aanpak van de hangjongeren problematiek.

Stellingen
De bijeenkomst werd afgesloten met een discussie aan de hand van een aantal stellingen, geleid door de burgemeester. De jeugd wil zich niet inzetten voor activiteiten voor en door jongeren. Ze willen alleen nog consumeren. Iedereen was het erover eens dat deze stelling moest worden genuanceerd, het gaat niet op voor alle jeugd. Een goed voorbeeld vanuit de zaal was All Together een jeugdvereniging uit Medemblik die al 35 jaar draait op de vrijwillige inzet van jongeren. Vrijwilligerswerk vanzelfsprekend?. Hierover verschilden de meningen. Mensen lijken tegenwoordig te druk met andere dingen, vrijwilligerswerk zou door een generatiekloof niet meer vanzelfsprekend zijn en de hoge eisen die worden gesteld aan vrijwilligers vormen een drempel. Een tekort aan vrijwilligers is echter een probleem bij de uitvoering van het jongerenbeleid. De burgemeester sprak ter afronding dan ook niet alleen een dankwoord uit voor de komst van de aanwezigen, maar moedigde ook een aanmelding als vrijwilliger van harte aan.

Heeft u vragen over het jeugdbeleid of wilt u zich aanmelden als vrijwilliger, dan kunt u contact opnemen met mevrouw J. Willemsen op telefoonnummer (0229) 54 81 46 of per e-mail naar jolanda.willemsen@medemblik.nl.