Greenpeace opnieuw in actie piratenparadijs Eemshaven

18.06.2007 / 08:41 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting greenpeace nederland

Stichting greenpeace nederland

http://www.greenpeace.nl

Greenpeace opnieuw in actie piratenparadijs Eemshaven
GREENPEACE LEGT PIRATENSCHIP AAN DE KETTING IN EEMSHAVEN

Greenpeace legt het Russische piratenschip Mumrinskiy in Eemshaven aan de ketting. Duikers van de milieuorganisatie bevestigen een staalkabel aan de schroef van het schip, zodat dit niet kan uitvaren. Ook bevestigen ze een spandoek met de tekst SCRAP THIS SHIP. De Mumrinskiy is een bekend overtreder van internationale visserijregels, maar komt toch regelmatig in Nederland lossen. Greenpeace wil dat dit piratenschip door Nederland op de zwarte lijst wordt gezet en niet langer illegale kabeljauw kan aanlanden.

De Noorse kustwacht betrapte de Mumrinskiy een week geleden op het illegaal overladen van diepgevroren kabeljauw naar het beruchte schip de Sindbad. Dat voer onder de ongeregistreerde naam de Marlin en had geen vlag. De Marlin/Sindbad is nav deze illegale activiteit onmiddellijk op een internationale zwarte lijst gezet. Greenpeace wil dat ook de Mumrinskiy als illegaal wordt gebrandmerkt, aangezien het overladen van vis naar dit soort dubieuze schepen verboden is. Nu het overslagschip in Eemshaven ligt, moeten de Nederlandse autoriteiten ingrijpen.

De Mumrinskiy maakt zich regelmatig schuldig aan illegale praktijken. Dit soort beruchte overtreders moet uit de vaart genomen worden om de ernstige overbevissing tegen te gaan, aldus Farah Obaidullah, campagneleider oceanen van Greenpeace Nederland. Nederland moet ervoor zorgen dat de Mumrinskiy op de EU zwarte lijst terecht komt.

In augustus 2006 voerde Greenpeace actie tegen de Mumrinskiy. Nederland is al lange tijd een vrijhaven voor illegaal gevangen vis. In een rapport van Greenpeace bleek dat in de eerste helft van 2006 bijna de helft van de kabeljauw die binnenkwam in Eemshaven illegaal was gevangen; het ging om meer dan drieduizend ton vis. Obaidullah: De nieuwe regelgeving sinds 1 mei heeft nog onvoldoende resultaat. Nederland moet harder ingrijpen tegen illegale visserij.

Illegale visserij is een enorme business: jaarlijks wereldwijd 9 miljard dollar. Dat heeft een verwoestend effect op visserijbestanden en biodiversiteit ook in de ecologisch meest waardevolle delen van de oceaan. Greenpeace wil dat op alle onderdelen van de handelsketen maatregelen worden genomen: vanaf het net tot aan de supermarkt. Dat betekent internationale samenwerking, strenge wetten voor havencontroles, een wereldwijd register van illegale vissersschepen en adequate sancties.

Greenpeace publiceerde afgelopen maart de eerste wereldwijde database van piratenschepen. Doel is om publiekelijk schepen te identificeren die betrokken zijn bij piratenvisserij en te laten zien hoe gebrekkig het huidige overheidsingrijpen is. Zie oceans.greenpeace.org/blacklist

Voor meer informatie of beeldmateriaal:
Laura Westendorp, Persvoorlichting Greenpeace Nederland, 06 25031013 Farah Obaidullah, Campagneleider Oceanen Greenpeace Nederland, 06 15011161

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan veertig landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door 572.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.