Ingezonden persbericht


persbericht

onderwerp
NEDERLANDERS GELOVEN IN ZIN VAN ONTWIKKELINGSHULP,

ONDANKS PESSIMISTISCH WERELDBEELD datum 18 juni 2007

Hoewel veel Nederlanders vinden dat de wereld er de afgelopen 25 jaar niet op vooruit is gegaan, geloven de meesten dat ontwikkelingshulp bijdraagt tot een betere wereld. Dit blijkt uit een steekproef onder 1200 Nederlanders door Peil.nl in opdracht van Cordaid, een van de grootste ontwikkelingsorganisaties. Cordaid start vandaag met de nieuwe publiekscampagne onder het motto `Geloven dat het kan'.

In de campagne wordt getoond welke bezieling schuilgaat achter het werk van de verschillende Cordaid-fondsen, zoals Memisa, Mensen in Nood en Kinderstem. Ook al lijken de omstandigheden uitzichtloos en hulp onbereikbaar, Cordaid laat in de campagne zien dat overtuiging kan leiden tot verbetering. Zij voelt zich in haar overtuiging gesterkt door het feit dat tweederde van de Nederlanders gelooft, dat als we echt willen, iedereen op de wereld een menswaardig bestaan kan krijgen.

Jongeren optimistischer
Opvallend in het onderzoek is dat jongeren een positiever beeld hebben van de toestand in de wereld dan ouderen. Slechts 23% van de jongeren vindt dat de wereld erop achteruit is gegaan, tegenover 48% van de 50-plussers. Driekwart van de jongeren zegt dat ontwikkelingshulp bijdraagt tot een betere wereld. Van de ouderen zegt 56% dit. Of een hulporganisatie een levensbeschouwelijke grondslag heeft, is voor jongeren veel minder belangrijk (17%) dan voor ouderen (30%).

Eén op de vier Nederlanders geeft aan zelf ook wel actief te willen zijn voor organisaties die ontwikkelingshulp geven. Dat geldt vooral voor jongeren (37%) en mensen die jaarlijks meer dan honderd euro aan ontwikkelingsorganisaties geven (71%). 60% van de Nederlanders is van mening dat de overheid niet moet bezuinigen op ontwikkelingshulp. 34% vindt dat we minder moeten uitgeven.