LTO Noord


Scrapie-ongevoelige ram beloond

Nu er een test is die onderscheid kan maken tussen BSE en scrapie is het volgens nieuw Brussels beleid niet meer nodig dat gezonde dieren worden vernietigd. Desondanks vindt de EU dat scrapie een ongewenste ziekte is.

Daarom blijft bij uitbraak van scrapie het afvoerbeleid van dieren met een gevoelig genotype bestaan. Deze dieren kunnen voortaan wel worden geslacht voor consumptie. Hiermee komt de rammenregeling in ons land op korte termijn te vervallen.

Het ministerie van LNV maakt onderscheid tussen bedrijfsgenoten, die sinds de introductie van de rammenverordening een scrapie-ongevoelige ram hebben ingezet, en schapenhouders die dat hebben verzuimd. De schapen van een besmette kudde met een onbekend of gevoelig genotype gaan direct naar het slachthuis als de schapenhouder de rammenverordening niet heeft nageleefd.

Is de rammenverordening wel nageleefd voor drie fokseizoenen, dan worden de schapen met onbekend genotype op kosten van de VWA gegenotypeerd. Vervolgens gaan alleen de eventueel gevoelige dieren naar de slacht. Als overgang geldt het komende jaar nog een periode van twee fokseizoenen. Voor beschermde inheemse schapenrassen geldt een andere aanpak. Ook is er een afwijkende aanpak bij een uitbraak van atypische scrapie.

Een gedeelte van deze nieuwe werkwijze komt voor rekening van de betrokken schapenhouder. Het schaap is namelijk minder waard omdat het dier als slachtdier wordt afgevoerd en niet als fokdier. Bovendien zijn hieraan extra keuringskosten verbonden.

De vakgroep LTO Schapenhouderij vindt dat de schapenhouder zich bewust moet zijn van het bedrijfsrisico wanneer hij geen erfelijk ongevoelige rammen inzet. Wanneer het draaiboek scrapiebestrijding in werking treedt, loopt hij het risico dat de dieren direct voor de slacht worden afgevoerd.

Alles overziend vindt de vakgroep dat met name de professionele schapenhouder het zich niet kan permitteren om een ram zonder dekdiploma in te zetten vanwege het grote risico voor het eigen bedrijf.

Meer informatie is te verkrijgen bij Janet Bakker, Beleidsadviseur Vakgroep Schapenhouderij T 06 - 53 84 77 74, E jbakker@ltonoord.nl

Maandag 18 juni 2007