Gemeente Hengelo

Gemeente maakt afspraken voor betere toegankelijkheid

Samen met corporaties, zorginstellingen en ondernemers wil de gemeente werken aan een betere toegankelijkheid van Hengelose gebouwen en hun omgeving. Het gemeentebestuur streeft naar deelname van alle inwoners aan de Hengelose samenleving. Nu kunnen bijvoorbeeld mensen met een rolstoel of kinderwagen niet overal naar binnen door drempels en dergelijke. Daarom wil de gemeente dat Hengelo integraal toegankelijk wordt. Het gaat erom dat iedereen zelfstandig gebruik kan maken van gebouwen, woningen en buitenruimte.

Hoogste prioriteit heeft het goed meenemen van toegankelijkheid bij nieuwbouw. Tweede prioriteit is de inhaalslag bij bestaande bouw en ingerichte openbare ruimtes met name bij herstructureringsprojecten. Voor wonen geldt een wijkgerichte benadering aansluitend bij renovatie en nieuwbouw (bijvoorbeeld Berflo Es). Voor infrastructuur en verdere openbare buitenruimte ligt het accent op projecten, zoals parken en busperrons.

Gemeente en corporaties zijn van plan om in een prestatieovereenkomst samen afspraken vast te leggen over integrale toegankelijkheid. Ook met commerciële en andere partijen wil de gemeente overeenkomsten aangaan over toegankelijkheid.

Voor de uitwerking van de toegankelijkheidseisen gebruikt de gemeente de reeds vastgestelde NEN 1814. Dit is een aanvulling op het Bouwbesluit.

Vanzelfsprekend

De gemeente gaat binnen de eigen organisatie aan de slag om te bereiken dat zorgen voor toegankelijkheid vanzelfsprekend wordt bij ambtenaren. Voor inwoners, opdrachtgevers en bouwers komt er een folder uit en volgt er verdere voorlichting over dit onderwerp. Ook wordt een gratis toegankelijkheidstoets aangeboden. Na de zomer gaat de gemeente met de verschillende activiteiten van start. Na twee jaar wordt het project geëvalueerd.

Klik hier om de Nota Toegankelijkheid: 'Verleiden, Verplichten en Voorthelpen. Bevordering toegankelijkheid gebouwen & omgeving' te bekijken.