Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Louis Vertegaal directeur ad interim Exacte Wetenschappen

18 juni 2007

Louis Vertegaal is tot 1 januari 2008 benoemd tot directeur ad interim Exacte Wetenschappen. Hij neemt het directeurschap over van Nico Kos, die het gebied sinds januari als waarnemend directeur heeft geleid. Met de benoeming van Louis heeft EW weer een tweehoofdige directie. Vertegaal zal functie bij EW vervullen naast zijn functie als directeur NWO Chemische Wetenschappen / ACTS.

Louis Vertegaal (1962) studeerde scheikunde in Leiden en promoveerde in 1991 in de organische chemie. Na zijn promotie begon hij zijn werk bij de toenmalige NWO-stichting Scheikundig Onderzoek in Nederland (SON). In 2001 werd hij plaatsvervangend directeur NWO-CW, waarna hij begin 2002 overstapte naar de functie van directeur ACTS, het platform binnen NWO voor publiek-private samenwerking op het gebied van duurzame chemie & katalyse. Sinds 2003 is hij tevens directeur van NWO-CW. Onder zijn leiding zijn de bureaus van ACTS en CW geïntegreerd, waardoor de chemie bij NWO één loket heeft gekregen. Vertegaal vervult diverse bestuurlijke nevenfuncties. Zo is hij onder meer voorzitter en coördinator van diverse ERA-netwerken, waaronder ACENET en het ERA-netwerk Industrial Biotechnology. Hij is lid van het Bestuur van het Europese Technologie Platform 'Sustainable Chemistry'. Ook vervult hij diverse adviesfuncties, waaronder die bij de Regiegroep Chemie t.b.v. Chemie als Sleutelgebied voor innovaties in Nederland.

Vertegaal beschouwt het als een verrijking om zijn expertise ook in te zetten voor een duidelijke profilering van EW. Daarnaast wil hij een impuls geven aan de acquisitie van onderzoeksgelden voor de wiskunde, informatica en astronomie en het versterken van de samenwerking met andere partijen binnen deze disciplines.