Warchild


Congo vierde de Dag van het Afrikaanse Kind
Een radio-uitzending, culturele activiteiten en een voetbaltoernooi. Dit waren verschillende onderdelen van het programma dat War Child organiseerde op de Dag van het Afrikaanse kind, die jaarlijks op 16 juni plaatsvindt. Een feestdag waarop de kinderen hun talenten kunnen laten zien. Maar ook een dag om de situatie van kwetsbare kinderen onder de aandacht te brengen bij overheid en bevolking. In Congo werd het zó gevierd:

Radio-uitzending
Kinderen van War Child's partnerorganisaties in de stad Bukavu (DR Congo) maakten op 16 juni samen een radio-uitzending. Hiermee wilden ze een breed publiek bewustmaken van hun situatie. Velen zijn door de oorlog hun familie verloren, op straat terechtgekomen of hebben als kindsoldaat gediend. Ze zijn lange tijd niet naar school geweest. Nu leren ze lezen, schrijven en algemene vaardigheden als luisteren, samenwerken en onderhandelen. Ook volgen ze vakopleidingen.

Niet-regulier onderwijs biedt nieuwe toekomst
Tijdens de uitzending praatten ze over het belang van dit niet-reguliere onderwijsprogramma dat ze volgen bij verschillende lokale partnerorganisaties van War Child. In Congo is het reguliere onderwijssysteem na jaren oorlog en corrupte overheden nog niet van de grond gekomen. Door niet-regulier onderwijs kunnen kinderen toch werken aan een nieuwe toekomst. De radioshow wordt drie keer uitgezonden via verschillende landelijke radiozenders in Congo.

Feestelijke activiteiten
Een cultureel evenement maakte ook deel uit van de feestelijkheden op de Dag van het Afrikaanse Kind. Met theaterstukjes, muziek, dans en gedichten lieten kinderen hun creatieve talenten zien aan het toegestroomde publiek. Behalve ouders, vrienden en inwoners van Bukavu, waren ook overheidsfunctionarissen aanwezig. Organisatoren waren de Verenigde Naties, Unicef, War Child en andere internationale organisaties.

Conferentie voor meer overheidssteun
Op 19 juni sluit War Child het programma af met een conferentie over kwetsbare groepen kinderen, zoals vluchtelingenkinderen, straatkinderen en voormalig kindsoldaten. Doel is om meer samenwerking en steun van de overheid te krijgen voor deze kinderen. Zes kinderen vertellen hun persoonlijke verhaal aan de uitgenodigde overheidsfunctionarissen.

Tv-opnames
Alle activiteiten worden opgenomen door de landelijke Congolese televisie. Een uitzending van een half uur zal de rechten en behoeften van kinderen in Congo bekend maken bij een breed publiek. Belangrijk, want als kinderen opgroeien in een omgeving die hun rechten respecteert, kunnen zij zich ontwikkelen tot evenwichtige volwassenen en komt een duurzame, vreedzame samenleving dichterbij.


* Meer lezen over Congo? Klik hier.

* Wil je het werk van War Child ondersteunen? Word Friend.