Persbericht

Dick Freebird kijkt tevreden terug op BRL-V6-optreden Spa-Francorchamps

Spa-Francorchamps (B), 17 juni 2007 - Dick Freebird (Rosmalen) kan tevreden terugkijken op zijn tweede weekend in de BRL-V6-klasse van de Benelux Racing League. Op het beroemde circuit van Spa-Francorchamps legde Freebird in het competitieve veld beslag op een twaalfde en een tiende positie en pakte daarmee weer de nodige punten in de titelstrijd. De BRL-V6-debutant van dit seizoen: "Ik heb de auto op dit uiterst moeilijke circuit twee keer heel aan de finish gebracht, daarmee veel meters kunnen maken en veel ervaring opgedaan. Dat is in deze fase van het seizoen tussen al die ervaren topcoureurs erg belangrijk. De competitie is zo sterk dat je niet zomaar even naar het podium rijdt."

Net als alle rijders was ook Dick Freebird laaiend enthousiast over de fraaie en uitdagende baan van Spa-Francorchamps, volgens velen het mooiste maar ook moeilijkste circuit ter wereld. Zijn onervarenheid met de auto, het circuit en de beperkte trainingstijd speelden de BRL-V6-debutant echter parten. Mede daardoor bleef Freebird in de kwalificatie steken op een 17de tijd. "Ik had veel last van onderstuur, ervaren rijders weten hun rijstijl daarop aan te passen en daarmee toch snelle tijden op de klokken te krijgen. Mij lukte dat nu nog niet."

Bij de start van de eerste race wist Freebird goed uit het gedrang te blijven en hij profiteerde in de daaropvolgende ronden optimaal van uitstapjes van concurrenten. Met nog een paar ronden te gaan was hij dan ook al opgeklommen naar een negende positie. Een safetycar-situatie gaf zelfs uitzicht op nog meer, maar bij de herstart werd Freebird door een andere rijder aangetikt, waardoor hij twee plaatsen moest prijsgeven. In de laatste ronde draaide Freebird zijn auto de pitstraat in en werd daardoor als twaalfde geklasseerd. "Door de hogere baantemperatuur had ik ondanks alle aanpassingen toch weer last van onderstuur. Het slipstreamen lukte echter perfect, waardoor ik steeds veel terrein kon goedmaken. Eigenlijk verliep de race daarmee best goed. Helaas kreeg ik bij die herstart een tik en verloor ik een paar plaatsen. De motor begon opeens heel slecht te lopen en aangezien ik niet wist of we nog een ronde moesten en motorschade wilde voorkomen heb ik de auto de pits ingestuurd."

Als twaalfde gestart wist Freebird in race twee goed de aansluiting met de voor hem rijdende groep te bewaren en gaandeweg de wedstrijd zelfs twee plaatsen te winnen waardoor de BRL-V6-debutant na dertig minuten rijden als tiende de finish passeerde. Een tevreden Freebird na afloop: "Ik heb de race uitgereden en de door Henk Hanssen geprepareerde auto heel aan de finish gebracht. In de slipstream kon ik snel naar de groep voor me toe rijden maar steeds op dezelfde plaats hield de motor in en was ik de gewonnen meters weer kwijt. Met een plaats in de toptien mag ik niet klagen in dit sterke veld met zoveel ervaren rijders. Het belangrijkste winstpunt van dit weekend is dat ik veel meters heb kunnen maken en daardoor een stuk ervaring heb opgedaan. In de rest van het seizoen kun je daar als rijder je voordeel mee doen."

Van de andere rijders van Peel Racing beleefde Donny Crevels (Diemen) een uitstekend weekend. Na de kwalificatie leek het daar nog niet op. De voormalig kampioen moest zijn fraaie tweede trainingstijd inleveren omdat hij bij het uitkomen van de Raidillon met vier wielen de witte lijn had overschreden. Crevels moest nu vanaf de achtste plaats vertrekken, maar een sterke inhaalrace leverde een fraaie derde plaats aan de finish op. De tweede wedstrijd verliep nog beter. In een prachtig gereden race rukte Crevels op naar de eerste positie en reed onbedreigd naar de zege. Jeroen Reijntjens (Raamsdonkveer) had een weekend om snel te vergeten en viel twee keer uit. Toon van de Haterd deed het in zijn allereerste raceweekend in de BRL-V6 goed. Vanaf een twaalfde startplaats eindigde Van de Haterd in race één op een nette negende positie. In de tweede race moest hij voortijdig de strijd staken.

Uitslagen BRL-V6, Spa Euro Race, Spa-Francorchamps (B):
1e race:


1. Sandor van Es, 11 ronden;


2. Jacky van der Ende, op 1.554;


3. Donny Crevels, op 1.706;


4. Donald Molenaar, op 4.000;


5. Junior Strous, op 4.358;

9. Toon van de Haterd, op 11.737;

12. Dick Freebird, op 26.696;

uitgevallen Jeroen Reijntjens.


2e race:


1. Donny Crevels, 12 ronden;


2. Sandor van Es, op 0.277;


3. Jacky van der Ende, op 17.169;


4. Danny van Dongen, op 21.550;


5. Niels Bouwhuis, op 21.910;

10. Dick Freebird, op 44.542;

uitgevallen Jeroen Reijntjens en Toon van de Haterd.

Stand na vier races BRL-V6 kampioenschap 2007:

1. Sandor van Es, 76 punten;


2. Donny Crevels, 53;


3. Jacky van der Ende, 52;


4. Donald Molenaar, 46;


5. Nelson van der Pol, 35;


6. Daniel Schryvers, 32;


7. Jeroen Bleekemolen, 30;


8. Danny van Dongen, 25;

10. Dick Freebird, 23;

14. Jeroen Reijntjens, 12;

20. Toon van de Haterd, 7.


---
Voor de redactie: Meer informatie wordt u graag verstrekt door Dick Freebird: 06-12998367.

---- --