Veilig Amsterdam


Afspraken overlast raamprostitutie

18/06/2007 - Raamprostitutie veroorzaakt geregeld overlast voor omwonenden. Er ontstaan bijvoorbeeld oploopjes door een show, of er is geluidsoverlast door radios, tikken op de ramen en agressieve klantenwerving. Om dit beter te kunnen voorkomen én aan te pakken, heeft het Coördinatieteam Wallen afspraken gemaakt met vertegenwoordigers van de exploitanten, stichting de Rode Draad en de politie.

Aanspreekpunt
Beheerders en exploitanten zijn het eerste aanspreekpunt bij klachten. Om bereikbaar te zijn voor omwonenden, moeten zij een telefoonnummer en/of adres duidelijk op het raambordeel aanbrengen. Ook dienen ze de dames te informeren over welk gedrag ongewenst is. Aan de Rode Draad is gevraagd hierin ook een rol te spelen, bijvoorbeeld door het maken en uitdelen van een folder waarin ongewenst gedrag wordt beschreven.

Procedure
Klagers moeten zich dus in eerst instantie tot de beheerder richten, met een (helder omschreven) concrete klacht, tijd en plaats. Vervolgens krijgt de beheerder de gelegenheid de oorzaak van de klacht verhelpen. Als dat niet leidt tot het gewenste resultaat, kunnen bewoners de politie bellen. Deze gaat dan met de beheerder na wat er met de klacht gedaan is. Als blijkt dat de beheerder onvoldoende heeft ingegrepen, volgt een rapport aan het stadsdeel. Bij herhaling van deze situatie kan dit leiden tot bestuurlijke sancties, een officiële waarschuwing of zelfs uiteindelijk sluiting.

Kijk ook bij

> Prostitutie »
> Stadsdeel Amsterdam-Centrum »