Gemeente Teylingen

wijkmarkt in Het Lage Land

Veel waardering voor Teylinger wijkmarkt in Het Lage Land

18 juni 2007

PERSBERICHT 16 juni 2007 - De tweede Teylinger wijkmarkt in Het Lage Land in Warmond is succesvol verlopen. De bewoners spraken met hun volksvertegenwoordigers over onder andere de nieuwe recreatievisie, het Kaagbeheer en de dienstverlening van de gemeente. De opkomst was veel hoger dan vooraf verwacht mocht worden, in dit toch dunbevolkte gedeelte van de gemeente Teylingen.

De wijkmarkt begon om 11.00 uur. De Teylingse politici hadden zich verdeeld over een aantal marktkramen met specifieke thema´s. De bewoners kwamen zo op een informele manier in gesprek met hun gemeentebestuur. De opkomst was ongeveer dertig procent van de bewoners.

Bewoners gaven aan dat ze de wijkmarkt goed konden waarderen. Het was "top", het deed sommigen terugdenken aan de "commissie Lage Land" in de voormalige gemeente Warmond. Vaak was te horen, dat ze toch vooral bij de gemeente Teylingen willen blijven.

Raad en college trokken het gebied in

De ochtend was begonnen met een schouw op twee locaties in Het Lage Land. Een groep raadsleden en wethouders ging op bezoek bij camping Spijkerboor. De campinghouder gaf ze een rondleiding en gaf aan tegen welke problemen een camping zo al aanloopt, te meer omdat de gemeentegrens midden door de camping loopt. Raadsleden spraken hun waardering uit voor de landschappelijke inpassing van de camping. Men vond Spijkerboor echt een `voorbeeldcamping'. Daarna ging de groep richting de Zijldijk, naar de passantenhaven bij de Boterhuismolen. De raadsleden konden aan den lijve de problematiek ondervinden. De diverse slechte plekken in het asfalt op de Zijldijk, worden overigens nog dit najaar door de gemeente aangepakt.

De andere groep startte om negen uur in de Watertuin. Daar was ondermeer aandacht voor de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Bij de Langebrug werd hardop nagedacht over mogelijke oplossingen voor een onveilige situatie. Ook werd er gesproken over het Kaagplan. Vervolgens vertrok de groep naar de Sweilandpolder om daar te spreken over handhaving op de Kaag.

Teylinger gedicht

Joost Herruer, de Teylinger dichter van 2007, kreeg rond 12 uur het woord. De zaal vol mensen luisterde aandachtig, terwijl hij zijn tweede Teylinger gedicht voor droeg.

Het Lage Land

Twee weiden tot de einder.

De zon komt aan de kim.

Zo'n dag begint verfijnder.

Een roze wolkenklim.

De hangende dauw

boven het lange gras.

Het daagt in de kou

over de Kagerplas.

Mag ik het bazuinen.

Teylingen blijf bij de leest

als het gaat om watertuinen.

Kaageiland, al waar,

voor hun vrijheid wordt gevreesd.

Teylingen vergeef ze maar.

Joost.

Initiatief van de gemeenteraad

De wijkmarkt is een initiatief van de gemeenteraad. De raad wil het `raadhuis' uit en bewoners de gelegenheid geven met de raad te praten. Raad en college vinden het belangrijk om in gesprek te komen met inwoners en belanghebbenden. Binnen twee jaar gaat het gemeentebestuur ook alle andere wijken in Teylingen bezoeken. De eerste wijkmarkt heeft plaatsgevonden in Voorhout, het gedeelte ten westen van het spoor, op 24 maart 2007.