Radboud Universiteit Nijmegen


Persbericht 07-61

Nijmegen, 14 juni 2007

Hardwerkend Nederland betaalt de prijs in het weekeinde

Werknemers die moeite hebben werk en privé goed te combineren hebben op langere termijn een grotere kans op gezondheidsklachten, zoals depressieve klachten en burn-out. Dit blijkt uit onderzoek waarop Madelon van Hooff op 18 juni 2007 promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Van Hooff onderzocht de omvang van werk-thuis conflict bij ruim 700 Nederlandse politiemedewerkers en de invloed daarvan op hun gezondheid een jaar later. Bij 120 universitaire wetenschappers bestudeerde zij tevens in detail de invloed van werk op het dagelijks functioneren in de thuissituatie, zowel door de week als in het weekeinde. Zij laat zien dat het verrichten van inspannend werk een flinke invloed heeft op het thuisdomein. Wetenschappers die hard werken hebben een slechtere nachtrust en zijn vermoeider dan werknemers die zich niet zo inspannenDit verschil duurt zelfs in het weekend nog voort, wat aangeeft dat deze periode te kort is om helemaal te herstellen van het harde werken door de week.

Actieve vrijetijdsbesteding draagt bij aan herstel

Wetenschappers die zich op het werk bovenmatig inspannen besteden door de week minder tijd aan actieve vrijetijdsbesteding, zoals sport en sociale contacten. Ze werken ook meer over in het weekend. Deze combinatie van veel overwerk en weinig actieve vrijetijdsbesteding is ongunstig in termen van de gezondheid. Overwerk doet namelijk nog eens extra beroep op de capaciteiten en energie van werknemers. Actieve vrijetijdsbesteding draagt bij aan herstel en ontspanning van werk.

Wie kan er wat aan doen?

Uit het proefschrift blijkt dat het voor de gezondheid van werknemers belangrijk is om werk-thuisconflicten te voorkomen. Hieraan kunnen zowel de overheid, werkgevers als werknemers bijdragen. De overheid biedt regelingen die het mogelijk maken werk en privé goed op elkaar af te stemmen, zoals het recht op parttime werk, ouderschaps- en zorgverlof. Werkgevers kunnen mogelijkheden bieden als flexibele werktijden, telewerkmogelijkheden en goede faciliteiten voor kinderopvang. Ook dient te werkdruk binnen de perken te worden gehouden. Werknemers kunnen hun steentje bijdragen door gebruik te maken van de regelingen die er zijn en door thuis goede afspraken te maken over de taakverdeling.

Madelon van Hooff (Heerlen, 1979) studeerde psychologie in Leuven en Leiden. Haar promotieonderzoek is begeleid vanuit het Behaviour Science Institute van de Radboud Universiteit, door prof. dr. M. Kompier en dr. S. Geurts. Sinds augustus 2006 is Madelon van Hooff verbonden aan TNO Kwaliteit van Leven in Hoofddorp.

Noot voor de pers:

Work-Home Interference in Effort Recovery Perspective, Madelon van Hooff, promotie 18 juni Radboud Universiteit Nijmegen.

Contact: madelon.vanhooff@tno.nl, tel. 06 48462041.