Wageningen Universiteit
Persuitnodiging en persbericht, 30 mei 2007

Persbericht 30 mei 2007

Wageningen eert Linnaeus met tentoonstelling in botanische tuin
Zweedse Ambassadeur opent op 16 juni 'Een Lusthof voor Linnaeus'

Op 16 juni zal de Ambassadeur van Zweden, de heer Hans Magnusson, de tentoonstelling 'Een Lusthof voor Linnaeus' openen in Botanische tuin 'de Dreijen' van Wageningen Universiteit. De tentoonstelling is ingericht ter gelegenheid van de driehonderdste verjaardag van de wereldberoemde Zweedse wetenschapper Carl Linnaeus, 'de man die planten en dieren een naam gaf'. In de botanische tuin tonen zeven kunstenaars van het Platform Beroepskunstenaars Wageningen werken waarvoor zij zich hebben laten inspireren door het wetenschappelijke werk van Linnaeus en door moderne ontwikkelingen in de biosystematiek, het vak van Linnaeus.

Dit jaar wordt de 300ste geboortedag van Linnaeus internationaal gevierd. Linnaeus (1707-1778) is de grondlegger van de biosystematiek voor planten en dieren. Hij bracht ordening in de soortenrijkdom door planten en dieren volgens een ordeningssysteem een naam te geven. Hij is voor Wageningen een belangrijke wetenschapper.

Geïnspireerd door het erfgoed van Linnaeus en door moderne ontwikkelingen in de biosystematiek verbeelden Wageningse kunstenaars in 'Een Lusthof voor Linnaeus' met acht ruimtelijke werken wat Linnaeus in zijn tijd niet kon weten.
De kunstenaars Paul Dunki Jacobs, July Leesberg, Laurens van der Zee, Birgit Pedersen, Janneke van Dijk, René van Corven en Sharon Burggraaf verbeelden onder meer het ontstaan van leven, DNA-barcodes, de geheimzinnige binnenwereld van de lotus, een geluidslandschap, een virus, nieuwe bomensoorten, ze herdenken uitgestorven soorten en richten een geluidslandschap in. De prachtige botanische tuin vormt er het ideale decor voor.

De tentoonstelling in de Botanische tuin 'de Dreijen' is van 16 juni tot en met 29 juli dagelijks geopend, van 8 uur 's morgens tot zonsondergang. De ingang van de botanische tuin met parkeergelegenheid bevindt zich bij gebouw 351 van Wageningen UR, Generaal Foulkesweg 37 te Wageningen.

De tentoonstelling 'Een Lusthof voor Linnaeus' werd mede mogelijk dankzij bijdragen van KLV, Wageningen Universiteit en Researchcentrum, Gemeente Wageningen, VSBfonds, Rijk Zwaan, Kinnarps en Nunza B.V.

Gelijktijdig met deze tentoonstelling wordt in Museum de Casteelse Poort in Wageningen de tentoonstelling 'In de Lusthof van Linnaeus' gehouden. In deze tentoonstelling wordt een deel van de schitterende collectie plantenatlassen van Wageningen Universiteit aan het publiek getoond. Centraal daarin staat een aantal originele werken van Linnaeus, met name zijn Hortus Cliffortianus, en plantmateriaal uit het Herbarium van Clifford.

---