UvA viert 375-jarig bestaan met Nacht van de Wetenschap
Lezingen, colleges, experimenten, demonstraties en voorstellingen
Arabisch, Russisch of Nederlandse Gebarentaal leren in twintig minuten, met Google Earth de effecten van klimaatverandering herkennen, gaatjes boren als een tandarts, een reis maken door het menselijk lichaam of het prisoners' dilemma aan den lijve ervaren. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van een scala aan activiteiten die de Universiteit van Amsterdam (UvA) organiseert op zaterdag 16 juni tijdens de UvAnacht van de Wetenschap. De UvA is onlosmakelijk verbonden met de stad Amsterdam. In het kader van het 375-jarig bestaan wil de UvA haar 'Liefde voor de wetenschap' graag vieren met de stad. Er zijn experimenten, lezingen, colleges, demonstraties, tentoonstellingen en voorstellingen. De UvAnacht van de Wetenschap is dé gelegenheid voor alle geïnteresseerden om kennis te maken met de wetenschap die aan de UvA wordt beoefend.
De Nacht van de Wetenschap wordt geopend door dr. Karel van der Toorn, voorzitter van het College van Bestuur van de UvA. Het openingsprogramma bestaat verder uit voordrachten van Maarten Schuth (samensteller fototentoonstelling Student en de Stad, zie onder) en Nol Verhagen (directeur Universiteitsbibliotheek en coördinator van de UvAnacht). De opening is besloten, maar kan door journalisten worden bijgewoond.
Demonstraties en experimenten
Tijdens de UvAnacht van de Wetenschap zijn er veel demonstraties en experimenten, waarvan een groot deel door de bezoekers zelf uitgevoerd kan worden. Zo is er de gelegenheid om zelf gaatjes te boren op een fantoomhoofd in een mobiele tandartsunit en wordt op een angstspreekuur de 'patiënt' binnen vijftien minuten van zijn angst voor de tandarts afgeholpen. Op geneeskundig vlak is er ook veel te ontdekken, bijvoorbeeld tijdens een reis door het maag-darmkanaal met behulp van een 'camera-pil'. Natuurkundigen laten onder andere zien hoe een tsunami ontstaat, wat kwantummechanica eigenlijk is (en waarvoor het gebruikt wordt) en hoe je met nanotechnologie atomen kunt waarnemen. Er zijn ook verschillende tests die de bezoeker kan doen, waaronder een relatietest, een persoonlijkheidstest, een interactieve dyslexietest, én een test met een leugendetector. Economen testen het strategisch inzicht van bezoekers met een veiling van 10 euro. Op de bloemenveiling in Aalsmeer wordt deze veilingmethode toegepast. Hij heeft rare bijeffecten: zou jij meer dan 10 euro bieden voor 10 euro? In een chemisch spektakel geven scheikundigen een 45 minuten durende show met explosies, borrelende reacties en stinkende rookwolken.
Colleges en lezingen
Lezingen en colleges mogen natuurlijk niet ontbreken tijdens de UvAnacht. In een lezingenreeks over mensensmokkel komt onder andere mensenhandel onder Afrikanen in Amsterdam aan bod. Het vraagstuk rond zwarte en witte scholen is een andere maatschappelijke kwestie die in een lezing behandeld wordt. Er zijn verder filmcolleges over 'exotisch Hollywood', muziekcolleges over bijvoorbeeld de opera, en kunstcolleges over onder andere het dier in de kunst. Taalkundigen geven 'flitscolleges' in verschillende talen, waaronder Arabisch, Nederlandse Gebarentaal en Jiddisj. In de Agnietenkapel geven vooraanstaande geesteswetenschappers - onder wie Herman Pleij, Marita Mathijsen en Sijbolt Noorda - inzicht in fundamentele vragen en de nieuwste ontwikkelingen in hun vakgebied.
Tentoonstellingen en voorstellingen
In de hal van het Maagdenhuis is de tentoonstelling Student en de Stad te zien. Deze fototentoonstelling geeft een beeld van het studentenleven in Amsterdam. Een aantal thema's, zoals vrouwelijke studenten en het studentenactivisme, krijgen speciale aandacht. In een nagebouwde studentenkamer kan de bezoeker naar filmpjes over het moderne studentenleven kijken. De tentoonstelling wordt aan het begin van de UvAnacht geopend door Karel van der Toorn en loopt daarna tot vrijdag 13 juli.
In de nieuwe bibliotheek voor de Bijzondere Collecties is de tentoonstelling Amsterdam in de wereld -- De wereld in Amsterdam te zien. Het Allard Pierson Museum biedt de tentoonstelling Beeld voor beeld, klassieke sculptuur in prent. Daarnaast vertellen verhalenvertellers op diverse plaatsen in het museum over liefde in de Oudheid en mogen bezoekers - bij hoge uitzondering - enkele voorwerwerpen uit de collectie aanraken.
Theaterwetenschappers vertonen drie voorstellingen die ieder een beeld geven van onderzoek dat is uitgevoerd. Een van de voorstellingen is Bingo en is door masterstudenten Theaterwetenschap gemaakt rondom het thema 'Beperkingen maken gelukkig'.
Bijzondere activiteiten
Forensic Science staat erg in de belangstelling, bij het algemeen publiek én bij studenten. Televisieseries als CSI zijn mateloos populair, maar zijn niet altijd even realistisch. In de Hortus Botanicus laten forensisch deskundigen van de UvA zien hoe het sporenonderzoek echt werkt. Ook spannend belooft het Moot Court te worden. Hierin wordt een echte rechtszaak nagespeeld, met een officier van Justitie, een advocaat, drie rechters en natuurlijk een verdachte. De UvAnacht wordt om 0.40 uur afgesloten met een lasershow achter het Roeterseiland aan de Nieuwe Achtergracht.
Tijd en locaties
Zaterdag 16 juni, 21.00 - 00.30 uur
Roeterseilandcomplex, Oudemanhuispoort, Hortus Botanicus Amsterdam, Agnietenkapel, Allard Pierson Museum, Bibliotheek Bijzondere Collecties, Maagdenhuis, Universiteitstheater.
N.B. De (besloten) opening van de UvAnacht vindt plaats om 20.00 uur in de hal van het Maagdenhuis, Spui 21, Amsterdam.
De toegang is vrij.
Zie voor het volledige programma: www.uvanacht.nl.
Universiteit van Amsterdam