Ingezonden persbericht


stedelijk museum vianen

Vianen, mei 2007

Tussen hemel en aarde - Willem G. van de Hulst

16 juni tot en met 14 oktober 2007

Expositie Willem G. van de Hulst (1917-2006) in Stedelijk Museum Vianen: van kinderboekenillustrator tot kunstschilder, beeldhouwer en schrijver.

Bij het grote publiek is hij bekend van de illustraties die hij maakte voor de kinderboeken van zijn vader W.G. van de Hulst sr., de meester van de protestants-christelijke jeugdliteratuur, een begrip voor generaties Neder- landers. Wie kent niet de vertrouwde beelden van In de Soete Suikerbol en Peerke en zijn kameraden? Willem G. van de Hulst jr. gaf in vloeiende en herkenbare lijnen vorm aan een geordende, maar vooral warme en beschutte kinderwereld.

Een meer select gezelschap respecteert Willem G. van de Hulst om zijn belangwekkend werk als kunstschilder, beeldhouwer en schrijver. Zijn tedere aquarellen, robuuste sculpturen en monumentale doeken zullen uitein- delijk zijn levenswerk gaan vormen. Het Stedelijk Museum in Vianen toont van 17 juni tot en met 14 oktober een selectie uit het oeuvre van W.G. van de Hulst, waaronder een schilderij van de oude Lekbrug. In 1934 wordt Willem Gerrit van de Hulst, ondanks zijn jonge leeftijd, toegelaten tot de Rijksacademie voor Beel- dende Kunsten te Amsterdam. Na het succesvol afronden van deze opleiding in 1938 maakt hij al snel naam als il- lustrator van zijn vaders kinderboeken. In 1946 debuteert Willem G. van de Hulst ook als auteur met het kinderboek Tippeltje. Er zullen nog ruim dertig titels volgen.

Zijn studententijd vormt in 1963 het decor van zijn eerste roman voor volwassenen: Feestgebouw in de regen (Arbei- derspers). Daarna volgen onder andere het hoorspel De smid Kamenov (Henk van Ulsen/NCRV), de bundels korte verhalen, Wachten op de kraakwagen (Kok), De natte hond (De Kern) en in 2004 het autobiografisch getinte Maat, Getal, Gewicht (Mozaïek).

Willem G. van de Hulst stopt met het illustreren van kinderboeken als zijn vader in 1963 overlijdt. Daarna werkt hij nog ruim veertig jaar uitsluitend als schilder en beeldhouwer. In 1984 brengt het Singer Museum te Laren een ode aan het werk van Van de Hulst middels een uitgebreide over- zichtsexpositie. In de zomer van 2005 verschijnt het boek Zoekend naar het Licht. Een met zorg samengesteld overzicht van het indrukwekkende levenswerk van deze gepassioneerde kunstenaar. Wie zijn vrije werk beziet, ontmoet een man die zojuist een deur achter zich gesloten heeft. Het geroezemoes van de sociale omgang is verstomd, voor hem ligt de stilte en de leegte. Daaruit verschijnen beelden ­ landschappen vaak ­ in elementaire lijnen en kleurvlakken, nog net figuratief, soms bijna minimalistisch. Het spel van licht en ruimte dat op zijn grote doeken wordt gespeeld is soms feestelijk, soms dreigend, maar steeds is het zichtbaar en tastbaar geworden stilte.

Quote
`Het oeuvre van Willem G. van de Hulst, dat zijn weg vindt naar grote delen van de wereld, is tijdloos realistisch. Er wordt in deze schilderijen over de donkere kant van het menselijk bestaan niets verbloemd en veel onverschrok- ken onder ogen gezien. Dat er niettemin troost in schuilt, komt niet door mooie woorden, maar door de bijzondere overtuigingskracht van de kunstenaar. Wie met een zo volledige inzet schildert als hij, krijgt soms iets aangereikt dat boven alle talent en vakmanschap uitgaat. Het licht gaat dan leven, en waar leven is, is hoop. De kracht als ook de omvang en thematiek van dit oeuvre, roepen associaties op met de schilders Constant en Francis Bacon.' ­ Aad Nuis, oud-staatssecretaris Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen



Ingezonden persbericht