CDA

Koppejan: âVerplichte registratie koeltorensâ

CDA-Tweede Kamerlid Ad Koppejan heeft afgelopen week aandacht gevraagd voor de registratie van koeltorens in steden.

Een van die koeltorens was vorig jaar in Amsterdam de bron van een grote legionellabesmetting. Het duurde toen behoorlijk lang voordat die bron ontdekt was, omdat niet duidelijk was dat er een koeltoren in de buurt was. Koppejan: âDe legionella bacterie kan veteranenziekte veroorzaken, erg gevaarlijk voor de mens. Het is dus belangrijk dat snel achterhaald kan worden waar de besmetting vandaan komt. Ik vind het te gek voor woorden dat Amsterdam een jaar na dato, net als overigens de meeste andere gemeenten, niet weet waar de koeltorens staan.

Dit gebrek aan kennis bij gemeenten wordt veroorzaakt door een hiaat in de wet. Voor het bedrijfsleven is er wel een meldingsplicht voor koeltorens, maar voor eigenaren van woningbouwcomplexen en kantoorcomplexen niet. Er wordt geschat dat het gaat om enkele duizenden natte koeltorens waarvan de gemeentelijke overheden niet weten waar ze staan. En dit ook niet kunnen weten omdat er geen meldingsplicht is. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat aan het bedrijfsleven wel regels worden opgelegd en dat bijvoorbeeld woningbouwcorporaties gewoon hun gang kunnen gaan. De Minister heeft de gemeenten nu wel opgeroepen hun best te doen om de torens in kaart te brengen. Ze wil dan in 2010 een evaluatie doen. Ik vind dat volstrekt niet genoeg. Als gevolg van warmere zomers en meer airconditioners neemt de problematiek alleen maar toe!â, aldus Koppejan.

De CDAâer wil dat de Minister op korte termijn afspraken maakt met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over registratie en verbeterd toezicht op de koeltorens.