Ingezonden persbericht


DEMONSTRATIE SIBA-OUDERS 15 JUNI 2007

Ouders van de geteisterde SIBA-scholen mobiliseren zich voor een demonstratie voor het stadhuis te Amsterdam. De SIBA-scholen zijn bij besluit van staatssecretaris Dijksma per 1 augustus opgeheven. De ouders voelen zich verongelijkt en willen een oplossing voor de 600 kinderen die na de zomer zonder school komen te zitten.
SIBA

De stichting SIBA beheerde drie islamitische scholen, met een ondermaats presterend bestuur. Zie hiervoor de publicaties in de pers. De ouders van de leerlingen op de SIBA-scholen hebben het bestuur van de As-Siddieqschool verzocht om hulp. Dit bestuur heeft de noodkreet "niet willen en niet kunnen negeren", aldus bestuurder Amarouch. "De ouders hebben een vertrouwensband met ons opgebouwd doordat wij de enigen zijn geweest die hen hebben willen helpen. Wij hebben de ouders ontvangen en de ouders een hart onder de riem gestoken. Wij zijn immers erg begaan met het islamitisch onderwijs en weigeren de vernietiging ervan passief te ondergaan." Uit ideële motieven het bestuur van de As-Siddieqschool overleggen gevoerd met verschillende autoriteiten om een overname van de scholen te realiseren. Deze gesprekken zijn afgeketst, mede door de kwalificering van de staatssecretaris, dat de school niet zou voldoen aan de door haar gestelde vijf eisen voor een overnamekandidaat.

Massa-inschrijving

Toen het moment kwam dat Esprit zich als overnamekandidaat aandiende, hebben de ouders besloten hiertegen te ageren. Staatssecretaris Dijksma meent dat Esprit voldoet aan alle vijf punten, die zij in haar brief eist. De ouders zijn echter niet overtuigd dat het bestuur van de Esprit de belofte kan waarmaken, dat de islamitische identiteit wordt gewaarborgd en bewaakt. De meeste ouders hebben hun kinderen aangemeld bij de As-Siddieqschool.

Tegenwerking

Sinds de aanmeldingen van ouders, hebben verschillende autoriteiten zich uitgesproken tegen deze daad van de ouders. Er wordt beweerd dat de As-Siddieqschool "kwetsbaar en kwalitatief slecht" zou zijn. Amarouch: "Dit wordt echter niet gestaafd door enig officieel document. Kortom het bestuur van de As-Siddieqschool heeft sterk het gevoel dat geprobeerd wordt ons buitenspel te zetten, waardoor de keuzevrijheid van de ouders voor een school naar hun keuze wordt beperkt en hun uitdrukkelijke keuze voor de As-Siddieqschool niet wordt gerespecteerd."

Demonstratie

Vrijdag 15 juni om 15:00werd een demonstratie gehouden van de SIBA-ouders, bij het stadshuis aan Amstel 1, te Amsterdam.