Gemeente Heerde

Gemeente Heerde

Persbericht

Datum: 15 juni 2007

Onderwerp: Gemeente Heerde boekt positief resultaat over 2006

De gemeente Heerde heeft over 2006 een netto resultaat geboekt van E 255.000. Hoewel dit voor een groot deel uit éénmalige meevallers bestaat, betekent het toch een verbetering van het weerstandsvermogen van de gemeente. De algemene reserve kan met bijna E 232.000 worden verhoogd.

In structureel opzicht is het positieve effect ongeveer E 23.000. Dit geeft aan dat de financiële basis van de gemeente nog steeds niet erg sterk is. De rest van het positieve resultaat over 2006 bestaat uit incidentele meevallers. Zo was de rijksbijdrage voor woningaanpassingen in het kader van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) hoger dan verwacht, mede doordat er nabetalingen uit 2005 plaatsvonden. Deze regeling is echter met de invoering van de Wmo in 2007 afgeschaft. Ook in het kader van de Wet Werk en Bijstand (WWB) was er in 2006 een éénmalige meevaller. Terwijl het aantal uitkeringsgerechtigden daalde, steeg de rijksuitkering. Dit komt doordat de peildatum op een eerder tijdstip ligt. Zo ontstond er een na-ijleffect, dat in de komende jaren niet is te verwachten.

Belangrijk was ook de besparing op de kapitaallasten. Deze besparing is het gevolg van een niet-goedgekeurde begroting in de beginmaanden van 2006 en het daarop volgende preventieve toezicht van de provincie. Nieuwe uitgaven en investeringen waren daarom aan goedkeuring onderhevig.

Bruto resultaat geflatteerd

Uit de boeken is bruto een overschot te halen van ruim 2 miljoen euro. Dit is echter zeer geflatteerd. Van de financiële transactie met Vitens, waarbij de gemeente Heerde haar aandelen Vitens verkocht en de opbrengst direct als lening naar Vitens terugvloeide, mag om boekhoudkundige redenen alleen de opbrengst in de jaarrekening worden opgenomen. Dit terwijl de gemeente er netto niets aan overhoudt. De opbrengsten van de grondexploitatie Bovenkamp, die ook een grote bijdrage leverden aan het bruto resultaat, moeten worden opgeslagen in een reserve. Dit om mogelijke risico's binnen de grondexploitatie af te kunnen blijven dekken.