P E R S B E R I C H T -

misverstanden in de publiciteit over PCM Uitgevers en Apax

Amsterdam, 14 juni 2007

Stichting Democratie en Media constateert dat in de publiciteit over de gang van zaken rond PCM Uitgevers en de Engelse investeringsmaatschappij Apax een aantal hardnekkige misverstanden de ronde doet. Zoals bekend heeft de stichting begin dit jaar de aandelen van PCM Uitgevers die in handen waren van Apax teruggekocht.

Blijkbaar is de stichting er niet in geslaagd de werkelijke situatie voldoende uit te leggen en de eigen standpunten overtuigend naar voren te brengen. Om die reden heeft de stichting vandaag een aantal factsheets op haar website gepubliceerd waarin feiten en visie worden weergegeven.

Enkele van de conclusies en constateringen zijn:


* PCM Uitgevers is financieel kerngezond en staat er bedrijfsmatig beter voor dan drie jaar geleden.
* Weliswaar is sprake van een vrij hoge schuld, maar deze zal binnen enkele jaren drastisch zijn verminderd.
* De overname van PCM door Apax in 2004 werd destijds door alle betrokken partijen gesteund.
* De overname heeft niet uitgepakt zoals gehoopt. Er zijn echter wel degelijk positieve effecten te zien.

De factsheets zijn in de vorm van vraag en antwoord (FAQ's) en vallen uiteen in drie delen: in het eerste deel worden de meest voorkomende vragen over de stichting zelf gesteld. Het tweede deel behandelt in algemene zin de gang van zaken in de afgelopen drie jaar en in het laatste deel komt een aantal financiële kwesties aan de orde.

Stichtingsvoorzitter Els H. Swaab meent dat de stichting haar taak als grootaandeelhouder van PCM Uitgevers in de afgelopen jaren goed heeft behartigd: "Duidelijk is dat dit ons veel tijd en energie heeft gekost. We hopen en vertrouwen er op dat als het gaat om PCM Uitgevers we de komende jaren weer wat meer in de luwte kunnen opereren. Stichting Democratie en Media heeft als doelstelling de stimulering van pluriforme, onafhankelijke en democratisch gezinde media. Die doelstelling verwezenlijkt ze als grootaandeelhouder van PCM, maar ook door het subsidiëren van en investeren in een veelheid aan andere initiatieven in binnen- en buitenland."

klik hier voor de FAQ's over Stichting Democratie en Media klik hier voor de FAQ's over de gang van zaken rond Apax klik hiervoor de FAQ's over de financiële aspecten van de Apax-zaak