Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 15 juni 2007

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

In uitvoering van een aantal Europese verordeningen wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit tot instelling van een bedrijfstoeslagregeling, tot vaststelling van bepaalde steunregelingen en tot toepassing van de randvoorwaarden. Het gewijzigde besluit machtigt de bevoegde minister om in uitzonderlijke omstandigheden toestemming te geven aan landbouwers om gedurende het jaar waarop de verzamelaanvraag betrekking heeft als braakgelegde aangegeven grond te gebruiken voor veevoederdoeleinden. Andere nieuwe mogelijkheden zijn: de tijdelijke overdracht tussen landbouwers van de instandhoudingsplicht blijvend grasland en een weide onderaan een sterk erosiegevoelig perceel met erosiegevoelige teelt volstaat als erosiebestrijdende maatregel. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

De Vlaamse Regering wijzigt pincipieel het besluit over de invoering van een bedrijfsadviessysteem (BAS) voor land- en tuinbouwers. Dit BAS heeft als doel de land- en tuinbouwer te begeleiden in zijn evolutie naar een meer duurzame bedrijfsvoering. Vlaanderen heeft ervoor gekozen om een modulair BAS op te zetten bestaande uit door de minister erkende private adviesdiensten waar de land- en tuinbouwer vrijwillig, maar aangemoedigd met een door Europa gecofinancierde subsidie, advies kan krijgen over een aantal thema's zoals milieu, goede landbouw- en milieuconditie, dieren-, planten- en volksgezondheid, dierenwelzijn, arbeidsveiligheid, innovatie, marketing en bedrijfsbeheer. Vlaanderen heeft er voor geopteerd ook bedrijfseconomisch advies in dit systeem op te nemen. Daarom legt het wijzigingsbesluit bijkomend vast dat dit advies gebaseerd moet zijn op een bedrijfseconomische boekhouding die aan specifieke eisen moet beantwoorden. De bevoegde minister zal de parameters bepalen waaraan de boekhouding moet voldoen. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

De Vlaamse Regering ondertekent een samenwerkingsakkoord met de Federale overheid en de Gewesten over de toekenning van middelen uit het tijdelijk herstructureringsfonds overeenkomstig een Europese verordening in het kader van de stopzetting van inulinestroopproductie. Door de verordening is een tijdelijk fonds voor de herstructurering van de suikerindustrie opgericht dat uitgaven financiert die voortvloeien uit een aantal maatregelen. Zo kunnen fabrieken die de productie van suiker stopzetten en geheel of gedeeltelijk worden ontmanteld, steun krijgen. Tenminste 10% van die steun moet gaan naar de landbouwers en loonwerkers die door de verminderde suikerproductie worden getroffen. In België zijn er in 2006 twee fabrieken gestopt met de productie van inulinestroop uit chicoreiwortelen. Het samenwerkingsakkoord regelt de uitbetalingsmodaliteiten van de steun.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme en minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering bekrachtigde eind april het decreet over het hergebruik van overheidsinformatie. Nu keurt ze twee bijbehorende uitvoeringsbesluiten principieel goed. Die regelen enerzijds het hergebruik van overheidsinformatie bij de diensten van de Vlaamse overheid, en anderzijds de organisatie van de beroepsinstantie. De twee uitvoeringsbesluiten worden voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering draagt Catherine Rutten, Marc Vandeput en Patrick Verjans voor als leden van de raad van bestuur van I-City vzw. Hedwig De Koker wordt aangesteld als regeringscommissaris.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Aan de Middenschool van het Gemeenschapsonderwijs, Streepstraat 16 in Kapellen wordt voor één schooljaar een afwijking op de rationalisatienorm toegestaan. Dit moet de school toelaten om op de eerstvolgende teldatum van 1 februari 2008 terug de norm te halen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Het Centrum voor Volwassenonderwijs (CVO) Deurne mag uitzonderlijk en éénmalig de opleiding 'maritieme opleiding: dek en motoren' organiseren in Oostende. Het CVO Horito Turnhout mag in een dienstencentrum in de gemeente Beerse, in samenwerking met het gemeentebestuur, de opleiding 'polyvalent verzorgende' organiseren. Het CVO Limburgse Lerarenopleiding draagt de onderwijsbevoegdheid voor de opleiding 'verkeerskunde' over aan aan het Provinciaal CVO Handel in Hasselt. De opleiding wordt verder georganiseerd op de campus van de Universiteit Hasselt in Diepenbeek.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In 2000 werden de regionale expertisenetwerken (REN) opgericht: vijf netwerken verspreid over heel Vlaanderen die tot doel hadden op grote schaal nascholing aan te bieden voor ICT-gebruik op pedagogisch, technisch en organisatorisch vlak. Vanaf het schooljaar 2003-2004 werden de verschillende netwerken geïntegreerd tot één enkel expertisenetwerk met een centrale aansturing: REN Vlaanderen. De Vlaamse Regering keurt nu de beheersovereenkomst met REN Vlaanderen voor het schooljaar 2007-2008 goed.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit 'administratieve standen' voor het academisch personeel van de Vlaamse universiteiten zodat zij ook recht krijgen op volgende thematische verloven: loopbaanonderbreking voor palliatieve zorgen, voor de zorg voor een zwaar ziek gezins- of familielid en voor ouderschapsverlof.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Met het oog op de financiering van een aantal tijdelijke projecten in het deeltijds kunstonderwijs voor het schooljaar 2007-2008 beslist de Vlaamse Regering tot verdeling van een krediet van 22.000 euro.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de goedkeuring van tijdelijke projecten in het deeltijds kunstonderwijs vanaf het schooljaar 2007-2008 en aan het bijbehorende ontwerp van bekrachtigingsdecreet. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

In het kader van het 'European School Survey Project on Alcohol and other Drugs' kent de Vlaamse Regering 170.000 euro subsidie toe aan de Vakgroep Ontwikkelings- en Levenslooppsychologie van de Vrije Universiteit Brussel voor de uitvoering van een bevraging van een representatieve steekproef uit het regulier secundair onderwijs.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

In het kader van de preventie van SOA en HIV-besmetting kent de Vlaamse Regering bijna 248.000 euro subsidie toe aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de realisatie van de opdrachten voor het jaar 2007 naar de doelgroep Subsaharaanse Afrikaanse migranten en reizigers.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

In het kader van de kankerpreventie kent de Vlaamse Regering 351.000 euro subsidie toe aan de Private Stichting Kankerregister voor de registratie van gegevens over kankergevallen in Vlaanderen en België.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over de samenstelling en de werking van de raadgevende comités bij de intern verzelfstandigde agentschappen van het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Het besluit wordt voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Wim Van den Bossche en Birgitt Van Nerum worden aangewezen als vertegenwoordigers van de Vlaamse Regering in het Wetenschappelijk Comité voor de Economische Begroting.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Met het oog op het verlengen van het mandaat van de huidige bestuurders en van de regeringscommissaris bij Gimvindus nv wijzigt de Vlaamse Regering het besluit tot vaststelling van de voorwaarden en de wijze waarop haar commissarissen bij de investeringsmaatschappijen in dienst worden genomen. Het mandaat van de bestuurders wordt verlengd voor een periode van acht jaar; de aanstelling van de regeringscommissaris kan worden verlengd tot aan de ontbinding van de vennootschap of tot aan de effectieve realisatie van haar overdracht.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Eind december vorig jaar keurde de Vlaamse Regering een nieuwe principeregeling goed voor de aanrekening van lasten uit het verleden op het Vlaams Fonds voor de Lastendelging (VFLD). Nu keurt ze, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed dat het besluit over het beheer en de werking van het VFLD in die zin aanpast.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering ondertekent de samenwerkingsovereenkomst 2007-2009 met de vzw Vlaams Architectuurinstituut, het kunstensteunpunt voor de architectuursector.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering kent 350.000 euro subsidie toe aan de vzw de Vrienden van het Museum voor Schone Kunsten in Gent voor het project 'British Vision - Van Constable tot Bacon - Observatie en verbeelding in de Britse kunst 1750-1950'.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois en minister Marino Keulen

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de datum van inwerkingtreding van het decreet van 28 april 2006 over de oprichting van de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken. Het besluit voorziet in de toewijzing van de adviesraad aan het beleidsdomein Bestuurszaken, bepaalt de datum van inwerkingtreding en legt de vergoedingen voor de leden vast.

Op voorstel van minister Kris Peeters

In het kader van het Scheepvaartbegeleidingsdecreet hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit over het centraal beheersysteem. Het besluit bevat de bepalingen die betrekking hebben op de mogelijkheid om koppeling van het beheersysteem met andere systemen, zoals de havenkapiteinsdiensten en de loodsen, te voorzien, de gegevens die ter beschikking kunnen worden gesteld, de termijn dat deze gegevens moeten worden bewaard in geval van een incident... Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Kris Peeters

In het kader van de inwerkingtreding van het decreet Integraal Waterbeleid beslist de Vlaamse Regering tot samensmelting van de Polder Ghistel-Oost-over-de-Waere, de Groote West-Polder, de Snaeskerke Polder, de Polder van de Watering van Vladslo-Ambacht en de Polder van Zandvoorde tot een nieuwe polder met als naam 'Middenkustpolder'. Ze beslist ook tot opheffing van de Keyngaert Polder en de Sinte Catharina Polder. Grote, krachtdadige polders of wateringen bieden de mogelijkheid tot een meer deskundige aanpak van het waterbeheer, een grotere professionaliteit en een grotere efficiëntie op technisch en financieel gebied.

Op voorstel van minister Marino Keulen

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan de tuchtprocedure voor de nieuw verkozen mandatarissen in uitvoering van het Gemeente- en Provinciedecreet en de OCMW-wet.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering bepaalt haar standpunt over twee koninklijke besluiten tot vaststelling van de bijzondere voorwaarden opgelegd voor de toelating tot het luchtverkeer van respectievelijk paramotoren en ultralichte motorvaartuigen.

Lees meer op: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1181701899240