Ingezonden persbericht


Spectaculaire toename rookvrije zones in horeca
Klinkende cijfers: aantal cafés met rookvrije zones verviervoudigd!

Woerden, 15 juni 2007 - Koninklijk Horeca Nederland is zeer tevreden over de monitoring van het stappenplan 'Gewoon Gastvrij' over het jaar 2006. Vooral de rookvrije zones in cafés en restaurants zijn spectaculair toegenomen. Directeur van Koninklijk Horeca Nederland Jeu Claes: "De meeste streefpercentages zoals die in het stappenplan zijn genoemd, zijn ruim gehaald. Ten opzichte van 2005 hebben nu bijvoorbeeld vier keer zoveel cafés rookvrije zones ingesteld. Een prestatie van formaat die niet de waardering krijgt die het verdient. Ik benadruk dat Koninklijk Horeca Nederland niets tegen rookvrije horeca heeft. Wel tegen het tempo dat nu wordt opgevoerd."

De monitoring 2005 zag er niet goed uit. Koninklijk Horeca Nederland heeft direct zijn schouders onder het stappenplan gezet en ook bleken horecaondernemers steeds meer bereid om rookvrije zones te creëren. Er heeft een revolutie plaatsgevonden binnen de horeca ten aanzien van het denken over het rookbeleid én de match tussen vraag naar en aanbod van rookvrij uitgaan wordt steeds beter. Minister Klink heeft erkend dat een enorme inhaalslag heeft plaatsgevonden in de horeca. In 2005 had 11% van de cafés een rookvrije zone. Nu is dit 47%. Het percentage restaurants met rookvrije zone is gestegen van 20% in 2005 naar 58% in 2006.

Jeu Claes: "Uit de monitoring 2006 blijkt dus dat de zelfregulering van de horeca juist heel succesvol verliep. Dat minister Klink ondanks deze cijfers nu eenzijdig heeft besloten over te gaan op een rookverbod in de horeca, heeft ons dan ook verbaasd. Niet omdat de horeca uiteindelijk rookvrij wordt; daar werkt Koninklijk Horeca Nederland al jaren aan mee. Nee, feit blijft dat 1 juli 2008 voor enkele sectoren te snel is vanwege knelpunten, die nog niet zijn opgelost en naar verwachting ook niet op tijd kunnen worden opgelost. Wij zijn zeer benieuwd wat de Tweede Kamer van de plannen van de minister vindt."

Koninklijk Horeca Nederland heeft eerder haar zorgen geuit over knelpunten als overlast op straat, de toevlucht naar illegale horeca en omzetderving. Maar ook de handhaving van een rookverbod baart zorgen. Wie is strafbaar als een sigaret wordt opgestoken in een horecabedrijf en hoe wordt dit gecontroleerd? In andere landen is het zo geregeld dat ook rokers een straf/boete krijgen. Claes: "De minister moet duidelijk maken wat de sancties voor rokende gasten in horecabedrijven dan zullen zijn en hoe hij dat gaat handhaven. Het kan toch niet zo zijn dat de ondernemer politieagentje moet gaan spelen? Dat mag absoluut niet op het bordje van de ondernemer worden geschoven."

|                                                                     |
|Noot voor de redactie - 

Ingezonden persbericht