Ingezonden persbericht


Persbericht

Roermond, 15 juni 2007

LLTB stopt met overleg over edelherten

De LLTB vindt verder overleg over het uitzetten van de edelherten in het Weerterbos niet meer zinvol. Meerdere gesprekken met Stichting Limburgs Landschap leidden volgens de LLTB niet tot het voorkomen van nadelige consequenties voor de landbouw.

De voorgenomen uitzetting van edelherten in het Weerterbos door Stichting Limburgs Landschap leidt tot de nodige weerstand bij de agrarisch ondernemers. De herten worden vrijgelaten in een gebied van 5000 hectare waar veel agrarische activiteit is. De LLTB heeft aangegeven edelherten te willen tolereren, mits er geen nadelige consequenties ontstaan. Uit onderzoek is echter gebleken dat het loslaten van de herten hoe dan ook gepaard gaat met negatieve consequenties voor de landbouw en de bewoners in het buitengebied. ,,Voor ons is het nu definitief dat de edelherten niet kunnen worden losgelaten in het Weerterbos'', stelt LLTB-bestuurder John Verhoijsen. ,,Verder overleg tussen de verschillende partijen over dit onderwerp is dan ook zinloos.''

Negatieve consequenties
De consequenties van de loslopende herten zijn volgens Verhoijsen onacceptabel. Als gevolg van de komst van edelherten kunnen bedrijven op slot komen te staan. De verkeersveiligheid is een ander punt van zorg. Een edelhert kan 225 kilo wegen en een hoogte hebben van ongeveer twee meter. ,,Het behoeft geen betoog dat de schade aan een auto en letsel bij inzittenden aanzienlijk kan zijn in geval van een aanrijding. De verkeersveiligheid is natuurlijk iets dat niet alleen de boeren, maar ook andere bewoners van het buitengebied volop raakt'', zegt Verhoijsen. Ook de veterinaire risico's moeten niet worden onderschat. De edelherten zijn dragers van ziektes als Abortus Bang, mkz of bijvoorbeeld koeiengriep die bij runderen en andere herkauwers voorkomen. ,,De agrarische bedrijven zijn meestal ook IBR-vrij en dat moet zo blijven. Daar mag de komst van edelherten geen verandering in brengen." De veterinaire risico's zijn misschien bij introductie van 40 edelherten klein, maar de financiële consequenties kunnen bij constatering van een ziekte enorm zijn. Zo kunnen ziektes in de populatie edelherten leiden tot handelsbelemmeringen.

Inmiddels heeft de LLTB de betrokken Limburgse gemeenten, het ministerie van LNV en de Provincie Limburg op de hoogte gebracht van zijn standpunt.