Universiteit van Amsterdam

Afscheidscollege Vergrijzing: paard van Troje?

Afscheidscollege Sociologie


vrijdag 15 juni, 14.00 uur
Prof. dr. C.J.M. Schuyt, hoogleraar Sociologie, in het bijzonder de bestudering van maatschappelijke vraagstukken: Tiresias, Kassandra en de komende vergrijzing: over de (voorspellende) waarde van sociologische kennis. In zijn afscheidscollege gaat Kees Schuyt in op de toekomstige vergrijzing (beleidssociologie) en de vraag hoe we kennis kunnen hebben van die toekomst (wetenschapsfilosofie). De vergrijzing is een toetssteen voor de verzorgingsstaat en voor de verhoudingen tussen jong en oud. Er is een optimistisch scenario, vertegenwoordigd door Tiresias, de blinde ziener die Odysseus voorspelde dat 'het allemaal wel goed zou komen', en er is een somber scenario, gesymboliseerd door de vele waarschuwingen van Kassandra over de rampspoed die het paard van Troje zou brengen. Vormen de vele verplichtingen van AOW en pensioenen een paard van Troje voor de jongere generaties? De voorspellende kracht van de sociologie is gering: er zijn geen algemene wetten. Bovendien is de vergrijzing een historisch uniek fenomeen. Niettemin mag men niet gering denken over de waarde van sociologische kennis, die samenhang aanbrengt tussen verleden, heden en toekomst en laat zien hoe de verschillende belangengroepen in de samenleving aan elkaar verknoopt zijn. Schuyt analyseert het vergrijzingsvraagstuk aan de hand van drie onderwerpen: kunnen en willen jongeren het AOW-en pensioenstelsel instandhouden; hoe geven ouderen invulling aan de historisch nieuwe, derde levensfase (van 60 tot 75 jaar); en de zorg in de laatste levensjaren, het tijdperk van de 'eenzaamheid van de stervenden' (Elias).

Symposium

Ter gelegenheid van het afscheid van prof. Schuyt vindt van 10.00 tot 12.30 uur het symposium Macht en verantwoordelijkheid plaats. Sprekers zijn prof. dr. Jaap Zwemmer (rector magnificus UvA), mr. Piet Hein Donner (minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid), en prof. dr. W.J. Witteveen (hoogleraar Encyclopedie van het recht, Universiteit van Tilburg).


Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.