Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

30 mei 2007

De Collectie Jan Bouman

Van 15 juni tot en met 30 september presenteert het Groninger Museum, in de Blauwe zaal van het Ploegpaviljoen De Collectie van Jan Bouman. In deze tentoonstelling zal een selectie uit de kunstverzameling van Jan Bouman uit Groningen te zien zijn. Tevens verschijnt er een publicatie bij deze tentoonstelling.

Jan Bouman (1929) raakte geïnteresseerd in het verzamelen van kunst onder meer door bezoeken aan het Groninger Museum en het contact met de Groningse schilder Arie Zuidersma die hij ontmoette in zijn studententijd. Hij begon met het bezoeken van Nederlandse galerieën, en ging vervolgens naar het buitenland om daar in galerieën en op kunstbeurzen kunst aan te schaffen. Bouman raakte bevriend met kunstenaars uit het Groningse kunstcircuit, waaronder Jan Hoving en Gjalt Blaauw van wie hij tevens verschillende werken kocht.

Het uitgangspunt voor Jan Bouman was het kopen van betaalbare nieuwe kunst. De collectie van Jan Bouman bevat naast schilderijen, tekeningen en sculpturen veel grafiek, dat in verhouding goedkoper is dan unieke werken.

Jan Bouman kocht onder andere werk van kunstenaars die tot de informele of lyrisch-abstracte schilderkunst gerekend kunnen worden zoals grafiek van de Amerikanen Mark Tobey en Robert Motherwell, schilderijen van de Nederlanders Eugène Brands, Fred Sieger en Martin Tissing. Tevens was Bouman geïnteresseerd in het werk van popart gerelateerde kunstenaars zoals Jim Dine en David Hockney.

In de 80'er jaren kwam de 'nieuwe schilderkunst' in opmars. Jan Bouman kocht in deze tijd schilderijen van Rémy Blanchard, van de Groningse schilder Frits Maats en werk van de Italiaan Gianni Dessi. Twee bijzondere werken binnen de collectie van Jan Bouman zijn de beelden van het Italiaanse kunstenaarstrio Plumcake dat kleurige kunststof sculpturen maakt. Al deze aangekochte werken zijn in de tentoonstelling te zien.

Publicatie
Titel: De Collectie Jan Bouman
Auteurs: Jan Bouman en Ruud Schenk

Noot aan de redactie