Muzikaal onthaal voor deelnemers aan Vaart in Dordt

Warm welkom voor deelnemers en sympathisanten van Vaart in Dordt! op 15, 16 en 17 juni 2007

DORDRECHT, 20070512 -- De Stichting Vaart in Dordt! heeft gemeend dit jaar naast het nautische deel extra aandacht te geven aan muziek en entertainment tijdens het evenement. Op de verschillende dagen klinkt er muziek in verschillende stijlen. Zo komt torenmuziek vanaf de Grote Kerk, is er een Concert van het Groot Film- en Musicalorkest Timbres Divers en sluit een groot shantyconcours de festiviteiten van het weekend af op de zondag. Op het Groothoofd zijn muzikanten en koren aanwezig die de maritieme sfeer in de havens zullen versterken.


Beiaard
De Stadsbeiaardier, Boudewijn de Zwart, heet iedereen op vrijdagmiddag van harte welkom en speelt op de beiaard van de Grote Kerkstoren met als thema: Water en muziek.
Boudewijn brengt ondermeer de Watermusic van Händel ten gehore, aangevuld met zeemansliederen uit de 17de eeuw en arrangementen van composities rond het thema 'water' uit de muziekliteratuur, zoals bijvoorbeeld het lied van Franz Schubert "Auf dem Wasser zu singen"
Op zaterdagmorgen heeft Boudewijn nog een verrassing voor ons in petto!

Carillon
Schotland kent de 'doedelzak', Rusland de 'balalaika', maar Nederland heeft met het 'carillon' (ook wel de 'beiaard' genoemd) een karakteristiek muziekinstrument van eigen bodem. Wie denkt dat het carillon niet méér is dan een sfeerbepalend element tijdens een wandeling in een oud stadscentrum, heeft het mis.
Boudewijn Zwart is één van die beiaardiers die laat horen dat de mogelijkheden van het repertoire heel wat breder zijn dan het spelen van volksliedjes en dat men op een carillon grote virtuositeit kan bereiken. Wist u dat er geen muziekinstrument op de wereld is waarop men zulke verschillende en verfijnde nuances kan laten horen als op de beiaard?

Orkest op het water
Vrijdagavond zal een concert van het Groot Film- en Musicalorkest Timbres Divers te beluisteren zijn vanaf de kades en ook vanaf schepen en jachten afgemeerd in de Wolwevershaven!
Het programma voor deze avond bestaat voor alsnog uit o.a. filmmuziekpassages uit Titanic en Pirates of the Carribbean grote melodieën uit Phantom of the Opera, legendarische muziek uit The Gadfly van de Russische componist Sjostakovitsj. Thema van the Love Boat en Let me entertain you van Robbie Williams.
De naam Groot Film- en Musicalorkest Timbres Divers zegt veel over het repertoire als pop, jazz, bigband en klassiek maken deel uit van de muziekmix. Het orkest Timbres Divers uit Dordrecht is een uniek amateurorkest met gedreven liefhebbers. De bezetting lijkt sprekend op die van het bekende 'Metropole Orkest'. Timbres Divers heeft daarnaast een eigen close-harmony vocalgroep.

Shantyconcours
Van heinde en verre komen shanty koren naar het Otto Dickeplein op zondagmiddag. Eerder op de dag hebben zij hun kelen gesmeerd en zijn ingezongen op het Groothoofd, het Blaauwpoortsplein en 't Vlak, maar daarna wordt het menens. Vanaf ongveer 12.00 uur zal een deskundige jury zich buigen over de presentaties, de kwaliteit, muzikaliteit en de originaliteit van de koren. De acht koren zijn afkomstig uit, Alphen aan den Rijn, Kampen, Bergen op Zoom, Dordrecht, Zwijndrecht en Giessenburg en Gouda.

Het hele evenement Vaart in Dordt! wordt zondag om 18.00 uur officieel afgesloten met een samenzang van al de koorleden. En natuurlijk kan het publiek meezingen met "de klok van Arnemuiden!"




Stichting Vaart in Dordt!