Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 7 mei 2007

Verrassend Nederlands erfgoed te zien in het NAi Icoon van het Modernisme - Van Doesburgs Aubette toont kleurentekeningen van kunstenaar en architect Theo van Doesburg

Tentoonstelling van 15 juni tot en met 30 september 2007 te zien in Zaal 2 van het NAi

Met de tentoonstelling Icoon van het Modernisme - Van Doesburgs Aubette geeft het NAi een beeld van een van de weinige gerealiseerde projecten van de veelzijdig kunstenaar Theo van Doesburg (1883-1931). De thematentoonstelling Icoon van het Modernisme - Van Doesburgs Aubette is van 15 juni tot en met 30 september 2007 te zien in Zaal 2 van het Nederlands Architectuurinstituut waar het onderdeel uitmaakt van de vaste opstelling GeWoon Architectuur - Twee eeuwen wonen en volkshuisvesting in Nederland.

De Aubette in het centrum van Straatsburg in Frankrijk is een amusementscomplex waarvan het interieur in 1928 ontworpen is door Theo van Doesburg, Sophie Taeuber-Arp en Hans Arp. Het publiek kon hier biljarten, eten, drinken, dansen en films bekijken. Bijzonder aan het interieur van de Aubette is het gebruik van kleur als architecturaal middel naast vorm. 'Zonder kleur is architectuur uitdrukkingsloos en blind' (Van Doesburg in De Stijl, 1928). Helaas konden de eerste bezoekers de avant-gardistische inrichting van de Aubette nauwelijks waarderen. Al gauw na de opening werden de ruimtes in de Aubette 'gezelliger' gemaakt met slingers, kleedjes op de tafels en geschilderde wolkjes op het plafond. Bij de viering van het tienjarig bestaan in 1938 vond men dat de beschildering van het interieur aan een opknapbeurt toe was en is het interieur in z'n geheel vervangen. Pas eind jaren tachtig werden er verflagen ontdekt die de oude composities van de twee belangrijkste publieke ruimtes de Salle de Fetes (de feestzaal) en de Cine-dancing (danszaal) op de eerste verdieping van de Aubette nog toonden. Na deze ontdekking is besloten tot restauratie van de door Van Doesburg tot in detail ontworpen zalen.

Icoon van het Modernisme
Eind 2006 werd de restauratie van het interieur van het amusementspaleis in Straatsburg afgerond. Ter gelegenheid hiervan verscheen het boek 'De Aubette of de kleur van de architectuur'. De restauratie, het boek en ook de tentoonstelling Icoon van het Modernisme - Van Doesburgs Aubette bevestigen de status van het interieur van de Aubette als een icoon van De Stijl architectuur.

NAi collectie
Het NAi beheert de originele kleurentekeningen gemaakt door Van Doesburg van het interieur van de Aubette uit het legaat van Wies van Moorsel. De tekeningen hebben een grote artistieke waarde, waarmee de Aubette een bijzondere plaats binnen de Nederlandse architectuurgeschiedenis inneemt. Icoon van het Modernisme - Van Doesburgs Aubette toont deze tekeningen aangevuld met historische zwart-wit foto's, hedendaagse kleurenfoto's van na de restauratie en een unieke grote maquette van de Salle de Fetes (schaal 1:5). Het tentoongestelde materiaal geeft inzicht in dit bijzondere gedeelde erfgoed en het bijzondere avant-gardistische karakter van de ruimtes.
---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Afdeling Marketing & Communicatie, tel 010-4401255, 4401235 of 4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

NAi persbeelden

Meer over het NAi

Bezoekinformatie

Tentoonstellingen in het NAi

NAi activiteitenprogramma (lezingen, excursies, etc.)

Laatste verandering: maandag, 7 mei 2007