Jonathan Israel in debat over gedachtevrijheid en godsdienstvrijheid


NIJMEGEN, 20070525 -- Op vrijdag 15 juni van 15.00 tot 17.00 uur neemt Jonathan Israel het eerste exemplaar van de bundel Gedachtevrijheid versus godsdienstvrijheid in ontvangst. Dit gebeurt op de Campus van de Radboud Universiteit, Thomas van Aquinostraat 1.0.02. Tijdens de boekpresentatie debatteert hij over zijn opvattingen over de Verlichting met Siep Stuurman, hoogleraar Europese Geschiedenis, en Marin Terpstra, docent Sociale en Politieke Filosofie.

Jonathan Israel is hoogleraar Vroegmoderne Geschiedenis in Princeton en schreef onder meer The Dutch Republic: Its Rise, Greatness and Fall 1477-1806 en Radical Enlightenment: Philosophy and the making of modernity 1650-1750.

De Nederlandse filosoof Spinoza is volgens Jonathan Israel de eerste en meest radicale verlichtingsdenker. Met Spinoza start een nieuwe periode in het denken over de verhouding van godsdienstvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Deze opvatting van Spinoza heeft niets aan actualiteit verloren.

Siep Stuurman en Marin Terpstra zetten tijdens de boekpresentatie het debat voort dat zij startten in de bundel die deze middag verschijnt. Het debat staat onder leiding van Inger Leemans, docent Cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit.

Kijk voor meer informatie op www.ru.nl/israel





Soeterbeeck Programma