Gemeente Vlist


Toespraak uitgesproken door wethouder Bas Noorlander (wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling gemeente Vlist) ter gelegenheid van de opening van het kantoor van De Burgland Groep in Stolwijk op 15 juni 2007.

Directie van de Burglandgroep, dames en heren,

Na de stimulerende woorden van oud Minister Cees Veerman en het aanmoedigingsapplaus wat ik zojuist mocht ondergaan om vooral wethouder te blijven en de bijdrage van de heer van Nieuwpoort, als voorzitter van de Raad van Advies, wil ik, als wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en vertegenwoordiger van de gemeente Vlist, graag nog iets toevoegen aan de al gesproken woorden.

Dames en heren,
De opening en ingebruikname van het nieuwe en vernieuwde kantoor is, zoals in de uitnodiging staat vermeld, een mijlpaal. Laat ik beginnen om namens de gemeente Vlist de heer Jan Verburg en de Burglandgroep, inclusief alle medewerkers, van harte te feliciteren met dit nieuwe kantoor. De betekenis van deze mijlpaal zou ik graag in een wat breder kader willen beschouwen.

Kwaliteit van de nieuwbouw en de bedrijventerreinen De nieuwbouw van dit kwalitatief hoogstaande bedrijfspand is ook dat mogen we gerust constateren, een mijlpaal in de gemeente Vlist en in Stolwijk. Het gemeentebestuur van Vlist hoopt van harte dat hier een voorbeeldwerking van uitgaat naar zowel bestaande ondernemingen als ook nieuwe ondernemers op onze bedrijventerreinen.

Het zal u bekend zijn dat de gemeente Vlist de kwaliteit van deze terreinen heel graag wil verbeteren. Dit staat niet alleen in de gemeentelijke structuurvisie `Vitaal Vlist', maar ook in de Strategische Visie van de K5 gemeenten. Dit betekent dat we dus moeten concluderen dat de gehele Krimpenerwaard betere, mooiere en minder rommelige terreinen en bedrijfsgebouwen wenst.
Die verbeterslag komt niet zomaar tot stand. Ondernemen is risico's nemen maar ook durven investeren, innovatief zijn, tijdig vernieuwen en de bakens verzetten. Bij een gemeente is het niet anders of zou het in ieder geval niet anders moeten zijn. Hier is het woord daadkracht van toepassing en het woord creativiteit onontbeerlijk. Dus niet reactief handelen en kijken naar wat de overheid doet. Nee, zelf het initiatief nemen en de noodzakelijke activiteiten ontplooien. En daar is dit project een voorbeeld van. Hulde!!

Het gaat hier vandaag niet alleen om de opening van een nieuw kantoorgebouw maar ook om bedrijvigheid en werkgelegenheid.
En als het gaat om werkgelegenheid hebben wij als gemeente Vlist ambitieuze doelstellingen, niet alleen meer werkgelegenheid maar ook willen we een ieder erbij te betrekken. Dus geen mensen in de uitkering maar nuttig bezig zijn.

Daarom, ik ben ook wethouder Sociale Zaken, vraag ik het hier aanwezige bedrijfsleven gebruik te maken van het beschikbare potentieel wat momenteel zonder werk zit maar in onze kaartenbak van Sociale Zaken beschikbaar is. Deze mensen staan soms al heel lang te popelen om weer aan het werk te gaan.
Ik zou de hier aanwezige ondernemers dan ook willen oproepen: betrek deze mensen erbij. Uw probleem van te weinig personeel is dan opgelost en ook een maatschappelijk probleem is voorkomen. Het allermooiste daarvan is dat u als werkgever, mensen ook weer perspectief biedt. Daar is de gehele samenleving bij gebaat.

Genius loci
Ik wil het nu graag even hebben over de plek ofwel de genius loci van het nieuwe kantoor. Deze plek is uitzonderlijk.Uitzonderlijk mooi, in dit geval. Gelegen aan de Stolwijkse Vaart, een oude vaarroute van beurtschippers. De Vaart, helaas in onbruik geraakt maar wie weet wat toekomstige ontwikkelingen nog gaan opleveren. Je zou kunnen zeggen dat met de bouw van dit kantoor op deze plek de relatie water en economie zoals heel veel jaren geleden het geval was, weer is hersteld.

Architectuur
Een modern kantoorgebouw aan en in het water. Eigenwijze, zelfbewuste, verzorgde en prachtige architectuur wat iets wezenlijks toevoegt aan één van de meest waardevolle en mooiste cultuurlandschappen in Nederland, in dit geval de Krimpenerwaard. Dit laat ook zien dat eigentijdse of futuristische architectuur, met de omgeving als inspirator, in het landelijk gebied heel goed mogelijk is.
En, dat we niet als een soort vanzelfsprekendheid als het gaat om woningbouw naar de cataloguswoning moeten grijpen maar dat we de originele creativiteit van een echte architect en ontwerper nodig hebben. Alleen hij/zij kan met deskundigheid de wensen van de opdrachtgever en het karakter van het gebied en de omgeving vertalen in een goed ontwerp.

Slot
Kortom, directie, architect en alle andere betrokkenen, u bent er in geslaagd het nieuwe kantoorgebouw te verbinden met het gebied er omheen. Daardoor is er een symbiose van de elementen tot stand gekomen. Dat is een compliment wat ik graag aan u uitdeel.

Dames en heren, ik constateer dat Stolwijk vandaag met dit gebouw van de Burglandgroep een stuk mooier is geworden!!!