Ingezonden persbericht


Veel Rotterdamse allochtone vrouwen willen meedoen SPR adviseert stadsbestuur programmatische aanpak

Gemeente Rotterdam kan veel meer allochtone vrouwen aan de slag krijgen. Er gebeurt heel veel, variërende van fiets- en zwemlessen, taallessen, opvoedingscursussen tot toeleidingstrajecten naar de arbeidsmarkt. Dit aanbod is echter versnipperd, te weinig vanuit de behoeften van de vrouwen en te vaak incidenteel. Daarmee lopen we kansen mis om vrouwen écht te bereiken en vast te houden. Het stadsbestuur moet de regie nemen om allochtone vrouwen een samenhangend aanbod te doen. Het SPR (Sociaal Platform Rotterdam) adviseert om daarvoor als 'pilot' in de wijk Pendrecht een aanjager aan te stellen die vraag en aanbod op elkaar gaat afstemmen. Ook is de toon belangrijk, omdat veel vrouwen het gevoel hebben van 'alles te moeten'.

Dit is de kern van het advies dat het Sociaal Platform Rotterdam op 31 mei j.l. heeft overhandigd aan het College van B&W.

Het SPR-advies 'Sociale Activering van allochtone vrouwen' is gebaseerd op het onderzoek 'Allochtone vrouwen doen mee!' dat het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van het SPR onlangs heeft uitgevoerd. Uniek aan dit onderzoek is de grote omvang van de onderzoeksgroep en de aanpak. Het is een grootschalig kwantitatief onderzoek onder bijna vijfhonderd allochtone vrouwen van de eerste generatie. Zij staan doorgaans bekend als moeilijk bereikbaar; ongeveer de helft van hen spreekt slecht Nederlands. De vrouwen zijn geïnterviewd door jonge allochtone studentes van de Hogeschool Rotterdam. Het onderzoek geeft verrassende inzichten: allochtone vrouwen van de eerste generatie richten zich wel degelijk op hun wijk en een groot deel van hen wil aan de slag in de Nederlandse maatschappij. Zij vinden echter onvoldoende aansluiting op het huidige aanbod aan activiteiten. Deze conclusies ondersteunen het advies van het SPR om meer werk te maken van deze groep allochtone vrouwen.

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht