Gemeente Rotterdam

Vrijwel de gehele gemeenteraad is het eens met het college dat het uitspreken van een voorkeur over het gebruik van Rotterdam Airport nog niet mogelijk is. Het milieu-effectrapport (MER) bevat volgens het college nog onvoldoende informatie.

De minister van Verkeer en Waterstaat verzocht de gemeenten Rotterdam, Schiedam en Lansingerland om een schriftelijke reactie op het voorontwerp aanwijzing Rotterdam Airport. Onderdeel van de aanwijzing is het milieu-effectrapport. Na een afweging van verschillende belangen stelde de minister voor het voorkeursalternatief 3, een zakenluchthaven inclusief het accommoderen van overheidsvluchten, in procedure te brengen als voorontwerp aanwijzing.

Nachtvluchten en geluidshonder

De raad nam een amendement van GroenLinks aan. De partij vroeg aandacht voor het terugdringen van de geluidshinder en wees samen met D66 voorkeursalternatief 3 af. Ook het nachtvluchtverkeer van overheidswege kreeg geen steun van D66. De VVD wil het maximale uit Rotterdam Airport halen; het gaat om de hoeveelheid geluid en niet om de hoeveelheid vliegtuigen. De fractie riep de wethouder op bij de regering aan te dringen op beperking van onnodige vliegbewegingen. De ChristenUnie-SGP vindt dat de vluchten wel binnen de geluidscontouren moeten blijven. De fractievoorzitter wees de plannen voor een tweede luchthaven voor helikoptervluchten van de hand.

Binnen de afgesproken grenzen

Voor Leefbaar Rotterdam is Rotterdam Airport van groot belang voor o.a. de werkgelegenheid en de economie. Het moet de ruimte krijgen om te groeien waarbij wel voldoende milieumaatregelen worden genomen. Hoewel Leefbaar Rotterdam geen voorstander is van nachtvluchten sluit ze deze niet uit. De PvdA wilde zich nog niet uitlaten over een voorkeursvariant. De fractie is niet tegen groei van de luchthaven maar vindt wel dat deze binnen de afgesproken grenzen moet plaatsvinden. De kritiek van andere fracties op het aantal nachtvluchten verbaasde de partij. Ook het CDA vindt Rotterdam Airport belangrijk voor de stad en voor de vestiging van bedrijven. Regeringsvluchten hoeven volgens het CDA geen belemmering te zijn.

Bron: Griffie, 15-06-2007