Gemeente Tytsjerksteradiel


Burgum, 15 juni 2007
PB 2007 / 035

Geen witte schimmel maar 'organische groei' bij dorpsuitbreiding

Veel uitbreidingen van dorpen kenmerken zich door het aanplakken van een nieuwe wijk. Dit noemen we vaak 'witte schimmel', naar de eentonige kleurloze bouwstijl. Dat het veel mooier en beter kan, beschrijft Jacob-Dirk Haagsma in zijn afstudeeronderzoek over 'de organische groei van dorpen'. Bart Bakker, wethouder Ruimtelijke Ordening van Tytsjerksteradiel neemt deze scriptie op maandag 18 juni om 10.00 uur op het gemeentehuis te Burgum in ontvangst. Haagsma zal een korte toelichting op zijn onderzoek geven.

'organische groei van dorpen'
Hoe kan een dorp groeien aan de hand van historische karakteristieken van het dorp? Zo luidde één van de vragen waar Haagsma mee aan de slag ging. Haagsma, onderzocht de Friese kernen Jistrum, Berlikum en Oude Bildtzijl. Drie dorpen met zeer verschillende historische en landschappelijke kenmerken. Kenmerkend voor Jistrum zijn onder meer de oude kerkenpaden en -routes en de historie als es-dorp. Haagsma komt met een aantal aanbevelingen voor dorpsuitbreidingen.

Bijdrage aan Structuurvisie Tytsjerksteradiel
Wethouder Bakker: "Wij starten in het najaar met het ontwikkelen van de zogeheten structuurvisie. We gaan samen met onze inwoners en deskundigen een beeld beschrijven van de ruimtelijke ontwikkelingen in onze gemeente tot 2020. Het onderzoek van Haagsma kan een mooie bijdrage leveren aan het ontwikkelen van ideeën."

Over Jacob-Dirk Haagsma
Jacob-Dirk Haagsma (21) uit Berlikum rondde met zijn scriptie de opleiding Ruimtelijke Ordening en Planologie aan de Saxion Hogeschool te Deventer af. De scriptie leverde een eervolle vermelding op bij de Saxion Scriptieprijzen 2006.

contact

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met het team Communicatie van de gemeente Tytsjerksteradiel:

Bauke Jousma, tel. (0511) 460 517
Anke Meijer, tel. (0511) 460 518