Wereld Natuur Fonds Nederland

Succes voor tijger, olifant, paling. Ceder en haaien in de problemen WNF: GEMENGDE GEVOELENS OVER CITES-CONFERENTIE

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) kijkt met gemengde gevoelens terug op de resultaten van de 14e CITES-conferentie, die vrijdag in Den Haag is afgesloten. Om het voortbestaan van plant- en diersoorten veilig te stellen, werden belangrijke beslissingen genomen over het verbieden dan wel reguleren van de handel in tijgers, ivoor en paling. Maar het WNF is teleurgesteld dat de 173 landen niet in staat zijn geweest om overstemming te bereiken over het reguleren van de handel in een aantal hout- en vissoorten, zoals cederhout en twee haaiensoorten. Juist voor deze commerciele soorten die op grote schaal worden verhandeld is bescherming via het CITES-verdrag hard nodig, aldus het WNF.

De voor WNF belangrijkste genomen besluiten zijn:
Uitspraak tegen tijgerfokkerijen
De CITES-conferentie heeft zich unaniem uitgesproken tegen tijgerfokkerijen die erop zijn gericht om producten van tijgers, zoals vlees, botten en huiden, op de markt te brengen. Deze komen met name voor in China. De tijger is een van de meest bedreigde dieren op aarde. Het WNF heeft heel hard gewerkt om de internationale gemeenschap bewust te maken van de risico's van de tijgerfokkertijen en zag zijn inzet beloond. WNF stelt dat als deze fokkerijen producten van tijgers gaan verkopen, dit de vraag weer doet opleven. Dit is een vrijbrief voor stropers, om de laatste 5000 nog in het wild levende dieren in de landen rond China te doden.

Compromis over olifanten
Het WNF is blij dat de Afrikaanse landen voor het eerst in 18 jaar overeenstemming hebben bereikt over de gereguleerde handel in ivoor van niet-bedreigde olifantenpopulaties. Het compromis werd door alle CITES-lidstaten goedgekeurd. Wel is WNF teleurgesteld dat de conferentie geen dwingend besluit heeft genomen om de illegale ivoormarkten in West- en Centraal-Afrika te bestrijden. Deze vormen de meest urgente bedreiging van de meest kwetsbare populaties van de Afrikaanse olifant. Het ivoor-besluit levert dan ook geen echt natuurbeschermingsresultaat op, aldus het WNF.

Handel in paling aan banden
De paling mag voortaan alleen nog maar onder strenge voorwaarden worden verhandeld. Het WNF is zeer verheugd met deze stap en had bij de conferentie sterk aangedrongen op deze beslissing, omdat de palingstand de afgelopen 25 jaar met 95-99 procent is afgenomen. Vooral de handel in jonge glasaal vormt een grote bedreiging. De aaltjes worden voor de kust van Spanje en Frankrijk weggevangen en verkocht om in Aziatische kwekerijen vetgemest te worden, nog voordat ze voor nageslacht hebben kunnen zorgen. De doornhaai en de haringhaai, anoniem verwerkt in fish and chips en vissoepen, redden het niet. Terwijl deze haaiensoorten door overbevissing en internationale handel sterk onder druk staan.

Houtsoorten haalden het niet
In tegenstelling tot de vorige twee CITES-conferenties (2002, 2004) is voor vrijwel geen enkele houtsoort de handel aan banden gelegd. De EU zag zich gedwongen het voorstel over ceder - een groep tropische houtsoorten - terug te trekken, na sterke oppositie van de Latijns-Amerikaanse landen waar deze soorten voorkomen. Hiermee werd een gouden kans gemist om de toekomst van ceder veilig te stellen. "Het heeft tien jaar geduurd om de handel in mahonie aan banden te leggen, met als gevolg dat deze houtsoort nu bijna is verdwenen. Hetzelfde lot staat ceder te wachten", aldus Johan van de Gronden, algemeen directeur van het WNF.

Van de Gronden: "Terugkijkend zou je de conferentie ook kunnen omschrijven als: drie stappen vooruit, twee achteruit. Want ondanks het succes van de paling, is gebleken dat het toch lastig is om de handel in hout en vis te reguleren. Zo'n 95 procent van de handel in wilde planten en dieren betreft hout en vis. Deze worden dus op grote schaal commercieel verhandeld en hebben daardoor grote invloed op de natuur. Daarom moeten exporterende en importerende landen de handen ineen slaan om zo de toekomst van deze soorten veilig te stellen. Gebeurt dat niet, dan valt er straks helemaal niks meer te verhandelen en kennen onze kleinkinderen cederhout straks alleen nog van grootmoeders kast", aldus de directeur.

//////////////////
Voor meer informatie:
Clarisse Buma, hoofd Persvoorlichting Wereld Natuur Fonds, 030-6937374, 06-21548657, cbuma@wwf.nl

CITES betekent Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna. Het CITES-verdrag reguleert de internationale handel in wilde dieren en planten, zodat deze niet in hun voortbestaan worden bedreigd. Dit betekent betekent dat CITES vaststelt welke soorten helemaal niet, en welke soorten alleen onder strenge voorwaarden en met vergunning, mogen worden verhandeld.

Kijk voor meer informatie op www.wnf.nl/cites