Gemeente Rotterdam

Besluiten collegevergadering gemeente Rotterdam van 12 juni 2007 COLLEGEVERGADERING VAN 12 JUNI

Burgemester

1. (12-06) Het college stelt de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor een ontvangst ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de voetbalclub Feyenoord. De ontvangst waarbij de burgemeester optreedt als gastheer zal plaatsvinden op zaterdag 19 juli 2008.

2. (12-06) Het college gaat akkoord met de benoeming van de heer J. Hartman tot gemeentelijk lijkschouwer.

3. (12-06) Het college heeft voor 2007 nadere regels vastgesteld voor het verlenen van subsidies aan projecten en organisaties in herkomstlanden en partnersteden. Het subsidiebeleid zelf wordt dit jaar nog ongewijzigd voortgezet conform de subsidieverordening Rotterdam 2005. Het instrument subsidieverlening wordt momenteel geëvalueerd. Dat kan ertoe leiden dat in de toekomst andere instrumenten worden ingezet om het beleid op het gebied van de internationale betrekkingen uit te voeren.

4. (12-06) Het college heeft besloten een bezwaarschrift tegen een besluit tot

sluiting van een pand aan de Nijmegenstraat ongegrond te verklaren en het

bestreden besluit te handhaven.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte


* (12-06) Het college heeft de investeringsmonitor over de tweede helft van 2006 vastgesteld. De investeringsmonitor is een periodieke rapportage aan de raad, waarin tweemaal per jaar voortgangsinformatie wordt gegeven over door de raad aangewezen grote investeringsprojecten.


* (12-06) Het college stelt de circulaire Begroting 2008 vast. Deze circulaire beschrijft de informatie die voor de begroting moet worden aangeleverd en is bedoeld voor hoofden van dienst, dienstcontroller en de beheerders van kostenplaatsen van de gemeente Rotterdam.


* (12-06) Het college heeft besloten om het exploitatierecht voor reclame voor maximaal 600 twee- en drievlaksborden aan licht- en spanmasten, voor een periode van 5 jaar definitief te gunnen aan Van Puffelen BV uit Rotterdam.


* (12-06) Het college heeft kennis genomen van de programmabegrotingen 2008 van de recreatieschappen Midden-Delfland, Rottemeren, Voorne-Putten/Rozenburg, IJsselmonde en het Koepelschap Buitenstedelijk Groen. De op- en aanmerkingen die het college met betrekking tot deze begrotingen heeft, zijn aan de recreatieschappen ter kennis gebracht.


* (12-06) De directie van NV Luchthaven Schiphol heeft bij wijze van periodiek onderhoud een wijzigingsvoorstel gemaakt voor de huidige statuten. In het voorstel tot wijziging is rekening gehouden met de meest recente wet- en regelgeving, waaronder die met betrekking tot de nieuwe structuurregeling voor naamloze vennootschappen. Het college heeft het voorstel tot wijziging van de statuten goedgekeurd en het concept van de antwoordbrief vastgesteld.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie


* (12-06) Het college heeft conform het advies van de Algemene Bezwaarschriftcommissie de bewaren inzake een ontslag ongegrond verklaard en handhaaft het bestreden besluit.


* (12-06) Het college adviseert de stadsregio positief over het voorstel om het definitieve tracé voor de ZORO-bus (Zoetermeer - Rodenrijs) vast te stellen. In 2003 had de stadsregio al een voorkeurstracé voor deze verbinding vastgesteld. Het aangepaste tracé wijkt daar nu wat vanaf. Het voert deels door grondgebied van Rotterdam (de Landscheiding) en deels door Lansingerland waar het tracé straks westelijk van de HSL moet gaan lopen.


* (12-06) Het college heeft het antwoord vastgesteld op een brief van de stadsregio over de zogenaamde Uitvoeringsagenda bij het Regionale Verkeer en Vervoerplan. Met de Uitvoeringsagenda geeft de stadsregio aan hoe het staat met de uitvoering van het verkeer- en vervoerbeleid, welke nieuwe ontwikkelingen relevant zijn voor de beleidsuitvoering en waar dat wel of niet moet leiden tot aanpassingen.


* (12-06) Het college heeft de actualisatie 2007 van het Uitvoeringsprogramma Verkeer en Vervoer Rotterdam (UVVR) vastgesteld. In het UVVR zijn de verkeer- en vervoerprojecten opgenomen waarmee de gemeente Rotterdam uitvoering geeft aan het Verkeer- en Vervoersplan Rotterdam (VVPR). Het UVVR is geactualiseerd op basis van ontwikkelingen in en buiten de stad (waaronder het Collegeprogramma 2006-2010) en op basis van voortgang en effecten van projecten. Deze rapportage bevat de resultaten van statistisch onderzoek naar de effecten van het gevoerde verkeer- en vervoerbeleid en van autonome ontwikkelingen.


* (12-06) Het college heeft besloten het Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) per 1 juli 2007 over te dragen van de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting (dS+V) naar de Servicedienst. Het COS levert statistiekproducten en verricht sociaalwetenschappelijk onderzoek op een groot aantal terreinen, zoals arbeid en inkomen, volkshuisvesting, onderwijs en jeugd, vrije tijdsbesteding en demografie. De opdrachtgevers zijn vooral gemeentelijke diensten en instellingen in Rotterdam en de regiogemeenten, maar ook particuliere organisaties. Positionering bij de Servicedienst sluit het beste aan bij de aard van de werkzaamheden van het COS.


* Het college heeft conform het advies van de directeur Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten een bestreden besluit te handhaven inzake een disciplinair ontslag.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (12-06) Het college heeft kennisgenomen van de het verslag en de resultaten van de deelname van de wethouder Participatie en Cultuur aan de World Mayor's Conference in Istanbul van 14 tot 16 april 2007. Doel van de reis was de intensivering van de banden met de zusterstad en versteviging van de relaties in de culturele sector.

2. (12-06) Het college van B en W heeft besloten de bestuursopdracht aan de stichting Europese Jongerenhoofdstad en de directeur JOS (dienst Jeugd, Onderwijs en Samenleving) vast te stellen. De directeur JOS is gedelegeerd opdrachtgever namens het college. Tevens heeft het college ingestemd met de benoemingen van de heer P. (Piet) Boekhoud tot algemeen directeur van de stichting Europese Jongerenhoofdstad en mevrouw H. (Henca) Maduro tot programmadirecteur van de stichting. Het officiële startschot van Rotterdam Europese Jongerenhoofdstad 2009 vindt plaats op 27 juni 2007.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening


* (12-06) Het college stelt de gemeenteraad voor opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen in het plangebied "Katendrecht-Zuid". Dit voorbereidingsbesluit is nodig om een aantal bouwplannen mogelijk te maken.


* (12-06) Het college heeft een gewijzigd ontwerpbestemmingsplan "Oosterflank - woonwijk" vastgesteld. Het ontwerpbestemmingsplan was al eerder op 27 februari vastgesteld maar is vanwege een fout aangepast.


* (12-06) Het college heeft besloten de zienswijzen die tegen het vrijstellingsplan voor een pand aan het Eendrachtsplein 2 zijn ingebracht, ongegrond te verklaren en de procedure voort te zetten. In het pand, dat voorheen als textielwinkel in gebruik was, zal een horecagelegenheid worden gevestigd.


* (12-06) Het college heeft ingestemd met de 'stand van zakennotitie', stedenbouwkundig plan Lijnbaanhoven, ruimtelijke uitwerking Lijnbaankwartier van 16 mei. De wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening zal de commissie Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport schriftelijk informeren over de stand van zaken.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid


* (12-06) Het college heeft de subsidieregeling Herstructurering Detailhandel 2007 (SHD 2007) vastgesteld. Deze vervangt de subsidieregeling uit 2004. De regeling verleent subsidie aan ondernemers en eigenaren van bedrijfspanden in herstructureringsgebieden voor investeringen in verbouwing en herinrichting van bedrijfsruimte en tegemoetkoming in de verhuiskosten. De subsidieregeling is in vergelijking met de vorige regeling vereenvoudigd. Toegevoegd is de mogelijkheid om op grond van de wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (wet BIBOB) de subsidie te weigeren of in te trekken. De SHD 2007 treedt met terugwerkende kracht in werking op 1 januari 2007.


* (12-06) Het college heeft de subsidieregeling Ondernemers Kansenzones 2007 (OKR) vastgesteld Deze vervangt de Ondernemersregeling Kansenzones 2005. Aan deze regeling is toegevoegd de mogelijkheid om op grond van de wet BIBOB subsidie te weigeren of in te trekken. Dat geldt enkel voor subsidieaanvragen van ¤ 20.000 en hoger. De OKR 2007 treedt met terugwerkende kracht in werking op 1 januari 2007.


* (12-06) Het college heeft besloten de "Nadere regels gesubsidieerde arbeid en werkgeverspremie Rotterdam" vast te stellen als gevolg van de recente Wijziging van de Reïntegratieverordening Wet werk en bijstand. De regeling betreft een voortzetting van het bestaande beleid. Daarnaast heeft het college besloten tot vaststelling van de Tijdelijke knelpuntenregeling ID-subsidies Rotterdam in verband met diezelfde wijziging. Deze regeling vervangt de Tijdelijke knelpuntenregeling ID-subsidies. Ook deze regeling is niet inhoudelijk gewijzigd. De vaststelling van beide regelingen is om juridische-technische redenen.


* (12-06) Het college heeft een voorstel gedaan tot het wijzigen van het Grotestedenbeleid presentatieconvenant. Met het convenant worden grootstedelijke problemen aangepakt. Het Rijk beoordeelt het wijzigingsvoorstel en meldt zijn conclusie uiterlijk 1 juli terug aan de stad. Tot medio september is er ruimte voor bestuurlijk overleg tussen Rijk en stad voor het geval er nog aanpassingen zijn. In oktober wordt het definitieve voorstel voor goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd. Daarna zal minster Vogelaar de Tweede kamer informeren.

Schriftelijke vragen

(12-06) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

· De heren Van Muijen, Çelik en Baran (PvdA) over vroegtijdige aanpak van emotionele problemen bij jongeren.

· De heer Simons (Leefbaar Rotterdam) over de veiligheid op en rond OV-stations.

· De heer Hulman (VVD) over de klankbordgroep ruimtelijke kwaliteit.

· De heer Simons (Leefbaar Rotterdam) over overlast van jongeren op het Grote Kerkplein.