Vlaamse Overheid
West-Vlaamse polders fuseren tot efficiënter geheel
Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister bevoegd voor het integrale waterbeleid, heeft de Vlaamse Regering de fusie van een 5-tal polders tot één nieuwe polder, en de afschaffing van 2 andere polders in West-Vlaanderen goedgekeurd.
Met de goedkeuring van het decreet Integraal Waterbeleid kregen de polders en wateringen een verruimde opdracht. Samen met gemeenten en de provincie hebben zij de opdracht en de verantwoordelijkheid voor het integrale waterbeleid op het lokale en boven niveau. Naast de kwantitatieve waterbeheersing, het voorkomen van overstromingen maar ook bevloeiing en irrigatie in de zomerperiode, is er nu ook meer en meer aandacht voor waterkwaliteit, de drinkwaterproductie, de recreatieve en ecologische aspecten van het watersysteem.
Een effectief en efficiënt waterbeleid is essentieel om het risico op schade voor burgers door overstromingen zo beperkt mogelijk te houden. Dit geldt evenzeer voor landbouw- en andere bedrijven. Bovendien is het ter beschikking hebben van voldoende water van goede kwaliteit essentieel voor land- en tuinbouw en andere economische bedrijvigheden.
Een integrale benadering van het waterbeheer vereist overleg en een planmatige aanpak. De bijkomende administratieve belasting is niet te onderschatten en vraagt naast een grote terreinkennis ook een technische en juridische deskundigheid. De Vlaamse regering is er van overtuigd dat grotere, krachtdadige polders of wateringen de mogelijkheid bieden tot een meer deskundige aanpak, een grotere professionaliteit en een grotere efficiëntie op technisch en financieel vlak.
Het gebied van de middenkust-West-Vlaanderen kent een complexe afwatering, waarbij het water zowel via de kunstwerken van Nieuwpoort als Oostende afgevoerd wordt en waarbij ook het kanaal van Plassendale hierbij een centrale rol speelt.
De 5 polders die nu fusioneren (de Groote West-Polder (11.963ha), de polder van Vladslo-Ambacht (5.325 ha), Ghistel-Oost-over-de-Waere (1.647 ha), de Polder van Zandvoorde (1.174 ha) en de Snaeskerke Polder (509 ha) vormen samen voortaan de Middenkustpolder( 20.618 ha). (zie kaart)
Aan de fusie is een ruime inspraakprocedure vooraf gegaan. Dankzij de uiterst constructieve en coördinerende rol van de Provincie West-Vlaanderen bleken de algemene vergaderingen van alle polders het eens met de fusie, en is er bij het openbaar onderzoek, georganiseerd in 9 betrokken gemeenten, geen enkel bezwaar geuit.
~De polders hebben een belangrijke rol te vervullen bij de uitwerking van het lokale en bovenlokale integraal waterbeleid. Met de goedkeuring van de opstart geeft de Vlaamse regering de nieuwe Middenkustpolder de kans én opdracht die rol volop waar te maken" besluiten ministers Leterme en Peeters.