CD&V

Tijdelijke vergunning voor verblijven seizoenarbeiders Vlaanderen mogelijk

Jaarlijks komen er ongeveer 10.000 12.000 seizoensarbeiders naar Vlaanderen om te werken in de fruit- en groetenteelt. Dit vraagt veel natuurlijk ook huisvesting. Hier waren de voorbije jaren vaak problemen. Op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Veerle Heeren belooft minister Dirk Van Mechelen dat het verkrijgen van een voorlopige tijdelijke vergunning voor huisvesting van seizoenarbeiders probleemloos kan gebeuren via de gemeenten die ontvoogd zijn. In de andere gemeenten blijft de gewestelijke ambtenaar bevoegd, maar ook die zal deze tijdelijke vergunningen afleveren.

De landbouwers uit Zuid-Limburg, maar tevens uit de streek rond Hoogstraten en de regio Mechelen zijn al langer vragende partij om te komen tot een wettelijke en sluitende regeling voor de huisvesting van de vreemde arbeidskrachten die hier groenten en fruit oogsten. Zij krijgen nu een tijdelijke vergunning voor de huisvesting in afwachting van de realisatie van een definitief dossier. Dat zal zo zijn in ontvoogde als niet-ontvoogde gemeenten zodat de commerci*le concurrentie qua huisvesting vermeden wordt. De minister houdt wel de knip op de deur voor wat containerachtige huisvestingstoestanden betreft. Deze vorm van huisvesting is volgens de minister slechts mogelijk tot een bepaalde einddatum, in functie van de indiening van een definitief dossier.

Hij ondersteunt de vraag van Veerle Heeren om een provinciale stedenbouwkundige verordening waarbij op algemene wijze wordt vastgelegd dat een tijdelijke vergunning voor containers slechts mogelijk is tot een bepaalde einddatum en bovendien criteria kunnen gesteld worden qua uitzicht en esthetiek.

Dat heeft als voordeel dat de ganse groente- en fruitsector weet waaraan zich te houden zonder ervoor te moeten vrezen dat men in de ene gemeente soepeler zou zijn dan in de andere. De minister is bereid de provinciale overheid bij te staan in het opstellen van deze verordening.

Het veranderen van bedrijfsgebouwen in tijdelijke huisvesting kan in die mate dat ze een integrerend deel moeten uitmaken van een leefbaar landbouwbedrijf . Hij blijft echter voorzichtig voor wat betreft de nieuwbouw in agrarisch gebied. Dat kan volgens de minister beter gebeuren in woongebied. De omvorming van leegstaande bedrijfsgebouwen moedigt hij aan.

Tot slot, wooncontainers kunnen dus als tijdelijk alternatief met vooraf bepaalde einddatum, in afwachting van de opstart en goedkeuring van een definitief dossier voor seizoenhuisvesting dat integrerend deel uitmaak van een leefbaar landbouwbedrijf .


* door Veerle Heeren

CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be