ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV komt op voor stakers Zuid-Afrika

ABVAKABO FNV heeft een brief gestuurd aan de Zuid-Afrikaanse president Mbeki, om bezwaar te maken tegen de omgang van de regering met de stakingsacties in de publieke sector.

De Cosatu, de koepelorganisatie van Zuid-Afrikaanse vakbonden, heeft andere bonden wereldwijd gevraagd om solidariteit in een escalerend conflict met de regering. Cosatu eist 10 procent hogere lonen, de regering wil niet verder gaan dan 7 procent.

De regering heeft gedreigd het leger in te zetten tegen de actievoerders `om geweld te voorkomen'. Op vrijdag 8 juni werd er al met rubber kogels op demonstranten geschoten. Ondanks de escalatie zegt Cosatu dat de acties niet zullen stoppen voordat de dreigementen ingetrokken worden.

Solidair

ABVAKABO FNV heeft een brief gestuurd aan de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, om bezwaar te maken tegen de opstelling in het conflict. De bond vraagt Mbeki ervoor te zorgen dat de ontslagbrieven die verstuurd werden aan 600 actievoerende werknemers, waaronder leraren en verplegers, nietig verklaard worden. In de brief van ABVAKABO FNV wordt benadrukt dat werknemers de ruggegraat vormen van de publieke sector, en dat erkenning van hun werk essentieel is voor de publieke dienstverlening. Hervatting van de onderhandelingen is de enige oplossing van het conflict.

Lees de brief.