Gemeente Capelle a/d IJssel

Eikenprocessierups

Eikenprocessierups

Op veel eikenbomen in Zuid-Holland en ook in Capelle aan den IJssel kunt u in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen. Deze rupsen gaan s nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Van rups naar vlinder

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Eind april, begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Na een aantal vervellingsstadia zijn ze in juli volgroeid. Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen. Dit is tussen half mei en eind juni. In juli verpoppen de rupsen zich tot vlinder.

Hoe kun je zien dat er eikenprocessierupsen in een eikenboom zitten?

Eikenbomen met processierupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of dikkere takken: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen s nachts in processie op zoek naar voedsel in de toppen van de boom.

Eikenprocessierups of spinselmot

Regelmatig verwarren mensen de eikenprocessierups met de spinselmot. Spinselmotten zijn rupsen die verschillende soorten bomen en struiken kaal vreten en zich met een dicht wit zijdespinsel inkapselen. De eikenprocessierups komt alleen op eiken voor. Spinselmotten hebben geen brandharen en zijn niet hinderlijk voor de mens.

Klachten door brandharen

Er zijn vooral risicos voor de gezondheid in de periode dat de eikenprocessierups brandharen krijgen (half mei-juni) en bij verdere verspreiding van deze brandharen door verwaaien van brandharen en lege nesten (juli-september). Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige haren bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Stoffen die daarbij vrijkomen, roepen reacties op die lijken op allergische reacties. Als de brandharen in de ogen komen, kan binnen enkele uren een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie optreden. Inademing van de brandharen kan leiden tot irritaties en ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen.

Waar is de eikenprocessierups geconstateerd in Capelle?

Tot en met begin juni 2007 is in Capelle aan den IJssel op 12 locaties de eikenprocessierups gesignaleerd. Op de Schenkelse Dreef betrof dat 9 plaatsen en aan het Valeriusronddeel 3 locaties. Op deze plekken zijn de eikenprocessierupsen al verwijderd.

Wat doet de gemeente eraan?

De eiken binnen de gemeente worden gecontroleerd op de aanwezigheid van de eikenprocessierups. Vooral die plekken waar de rupsen vorig jaar zijn aangetroffen worden onderzocht. Op bomen waar de eikenprocessierupsen voorkomen, worden de rupsen en nesten weggebrand.

Hoe voorkomt u ongemak?

Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten.

Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zonodig ook de kleren. Klachten verdwijnen over het algemeen binnen twee weken. Een verzachtende crème met kamfer of menthol kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts. Indien u op uw eigen grond te maken heeft met eikenbomen met de eikenprocessierups, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden. Huur er een deskundig bedrijf voor in of vraag advies bij de gemeente, telefoon 2848484.