NMBS

Natuurproject aan rangeerstation in Antwerpse haven

15/06/2007

Door intense samenwerking tussen Natuurpunt vzw, NMBS nv, NMBS Holding en het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen is met succes een natuurinbufferingsproject gerealiseerd voor de natuurgebieden de Kuifeend en de Grote Kreek. Deze gebieden liggen aan het rangeerstation Antwerpen-Noord in het midden van de Antwerpse haven. Om de geluidshinder in te perken werden rondom beide gebieden landschapsdijken gerealiseerd. Daarvoor werd gebruik gemaakt van grond die ter plaatse werd uitgegraven, waardoor niet minder dan 40 hectaren grasland kon worden omgezet in waardevol plas-drasgebied en twee rietvelden konden worden aangelegd.

Beide gebieden, omsloten door het NMBS-rangeerstation Antwerpen-Noord, worden sinds 1972 beheerd wordt door Natuurpunt vzw. Ze bevinden zich op de Oost-Atlantische trekroute die jaarlijks voor honderdduizenden vogels van allerlei pluimage de verbinding vormt tussen hun noordelijke broedgebieden en de zuidelijke overwinteringsgebieden, een afstand van soms meer dan 10.000 km. Een deel van deze vogels blijft hier ook in grote getale overwinteren zoals aalscholvers, wintertalingen, krakeenden, smienten, pijlstaarten, slobeenden, kuifeenden, tafeleenden,. Ook voor nonnetjes en brilduikers vormt het gebied een prima plek om de winter door te brengen. De Kuifeend en de Grote Kreek zijn bovendien belangrijke broedgebieden voor vele bedreigde vogelsoorten zoals bruine kiekendief, porseleinhoen, kluut, ijsvogel, blauwborst,.

Natuurpunt vzw ijvert al vele jaren voor de inrichting, ontsluiting en inbuffering van deze natuurgebieden. NMBS Holding, NMBS nv en Het Gemeentelijk Havenbedrijf willen economie en ecologie laten samen gaan. Het overleg met Natuurpunt vzw, NMBS Holding, NMBS nv en het Gemeentelijk Havenbedrijf resulteerde dan ook in een overeenkomst én een degelijk uitgetekend inrichtingsplan. Dit plan bevat een heel pakket maatregelen voor inbuffering, instandhouding en versterking van de natuurwaarden in deze gebieden.
Bovendien kunnen bezoekers nu de talrijke aanwezige vogels op de Kuifeendplas observeren vanuit een comfortabele kijkhut. Deze kijkhut is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Voor de realisatie van beide projecten genoot het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen een Europese cofinanciering in het kader van haar participatie in het Interreg IIIB project New!Delta.